10 ikona ljepote 20-og stoljeća

Često poredimo moderne ideale ljepote sa onima iz ranijih godina, ali rijetko primijetimo promjene u našim idealima ljepote od jedne do druge decenije.
Pridružite nam se u ovom pregledniku ideala ljepote i trendova šminkanja po desetljećima, predstavljene kroz 10 ikona ljepote 20 – og stoljeća.

Ikona ljepote 1900-tih godina: Gladys Cooper
Glumica Gladys Cooper je savršen predstavnik edvardijanskog ideala ljepote- blijeda koža, pune obrve, duboke tamne oči i biserno ružičaste usne. Da bi održale blijedi ten, edvardijanske žene su koristile prah od riže ili biserni prah ( puder ). Da bi ga nanijele, koristile su papier poudre – tanki listovi napuderisanog papira, koji se mogao primijeniti diskretno, bez upotrebe  ogledaa. Usne su bojile geranijumom i laticama maka.

ikone ljepote

Ikona ljepote 1910-ih godina: Theda Bara
Jedna od najvažnijih ikona ljepote 20-og stoljeća, Theda Bara prva je nosila ono što danas zovemo „ vamp“ izgled – blijeda bijela koža, teška šminka na očima ( inspirisana tehnikama šminkanja sa bliskog istoka ) i tamno crvene usne. Određene make up inovacije su doprinijele ovom izgledu.

U 1910-im godinama su prvi put vidjeli maskaru, koju je proizveo TL Williams, i nazvao je Maybelline po svojoj sestri Mabel. Legenda kaže da je Mabel pravila svoju maskaru od vrućih kapljica obojenog voska, što je inspirisalo njenog brata da razvije serijalizovanu verziju. Max Factor je lansirao prvu sjenu za oči, napravljenu od ekstrakta kane.

ikone ljepote

Ikona ljepote 1920-ih godina: Louise Brooks
Sa svojom blijedom kožom, lukom na usnama, ona potpisuje novi i odvažni stil. Louise Brooks je jedna od bezvremenskih ikona ljepote 20-og stoljeća i savršeno utjelovljenje „flapper chic „ stila ( flapper je 1920-ih godina bila riječ za djevojke koje su se razmetale sa nekonvencionalnim haljinama i ponašanjem ). Žene koje su željele da nose flapper izgled su nosile puder prirodnog izgleda i tamnu šminku na očima, stvorenu pomoću olovke i maskare. Ruž za usne je nanošen kao „ Kupidonov luk“ na gornjoj usni.

ikone ljepote

Ikona ljepote 1930-ih godina: Carole Lombard
Sa njenim visokim jagodicama, svijetlim očima i punim usnama, Carol Lombard savršeno ilustruje ideal ljepote 1930-ih godina. Žene su odustale od teške šminke na očima i zamijenile je za tanke obrve i svijetle sjene za oči. Što se tiče usana, luk je zamijenjen finijim horizontalnim oblikom. Ovo desetljeće je također donijelo inovativnu ideju oblikovanja lica, tj.suptilno mijenjanje oblika lica pomoću šminke.

ikone ljepote

Ikona Pin-up ljepote 1940-ih: Rita Hayworth
Rita Hayworth, jedna od najzavodljivijih ikona ljepote 20-og stoljeća, postala je ultimativno oličenje Pin-up ljepote 1940-ih. Osnovne karakteristike Pin-up izgleda bile su punije obrve, nenametljiva šminka na očima ( prigušene sjene, tanka linija tuša ili olovke, crna maskara ) i pune svijetlo crvene usne.

ikone ljepote

Ikona ljepote 1950-ih godina: Marilyn Monroe
Jedna od bezvremenskih ikona ljepota 20-og stoljeća, Marilyn Monroe i utjelovljuje i nadmašuje ideale ljepote. Nakon pretjerivanja Pin-up izgleda iz 1940-ih, u 1950-im izgled je usmjeren ka poput maske blijedom tenu, naglašenim očima i usnama. Efekat „maske“ je stvaran pomoću tečnih pudera i teških pudera u prahu. Oči su bile naglašene pomoću „krilate“ linije tuša, dok su sparno crvene usne pravljene da izgledaju punije pomoću crtanja linije preko rubova gornje usne.

ikone ljepote

Ikona ljepote 1960-ih godina: Jean Shrimpton
Jean Shrimpton i dalje za mnoge ostaje „ dijete sa postera“ stila 1960-ih godina. U ovom stilu oči su bile naglašene pomoću „krilate“ linije tuša i lažnih trepavica, dok su usne bile prirodne i bojene blijedim ili pastelnim nijansama.

ikone ljepote

Ikona ljepote 1970-ih godina: Farrah Fawcett
Farrah Fawcett savršeno ilistruje malo kontradiktorne ideale ljepote iz 1970-ih godina, od obožavnja fit preplanullih tijela do glam ukusa za svjetlucave i blještave proizvode.

ikone ljepote

Ikona ljepote 1980-ih godina: Madonna
Jedna od  najsvestranijih ikona ljepote 20-og stoljeća, Madonna je kameleon stila, ali u svom avataru iz 1980-ih godina, ona savršeno prikazuje ideal ljepote tih godina – potpuna šminka, teško rumenilo, plava sjena na očima i neonske boje.

ikone ljepote

Ideal ljepote 1990-ih godina: Cindy Crawford
Cindy Crawford je oličenje ideala ljepote iz 1990-ih godina. Desetljeće je vidjelo povratak više prirodnog izgleda: blijeda mat koža, mat ili neutralne sjene na očima i mat tamno crvene ili tamno smeđe usne.

ikone ljepote

1 Response
  • Ana
    Novembar 14, 2013

    Mislim da su najbitnije izostavljene, Grace Kelly, Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot, Sophia Loren

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *