10 savjeta kako napredovati u poslu

Većina nas su zaposlene žene , kojima je jako stalo do njihovog posla i karijere. Vaš posao je težak i morate teško raditi i igrati po određenim pravilima na vašem radnom mjestu. Napredovanje u poslu  je izuzetno nestabilno, često u našim uslovima nemoguće. Često morate balansirati između privatnog i poslovnog života.Predstavljamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u vašim poslovnim ciljevima.

1.     Budite samouvjereniponašajte se kao šef!

 Uvijek, ali zaista uvijek se ističite i budite uporni kada želite preuzeti kontrolu. Nestabilna ekonomija daje periodične šanse da napredujete. Ako je vaš menadžer otpušten ili je dao otkaz, odmah se prijavite za njegovo mjesto. Bob Calandra u svojoj knjizi: „Kako sačuvati posao u jakom kompetitivnom okruženju“ objašnjava kako možete nastupiti pred nadređenima:“ Ja ne tražim da budem unaprijeđen, ali isto tako shvatam da ne želim haos. Također znam kako funkcioniše šefov posao, zato me imajte na umu za bilo kakve zadatke u ovom tranzitnom razdoblju“. Nemojte se doimati kako želite nešto zauzvrat, i možda baš to dobijete!

2.     Saznajte ako ste premalo plaćeni!

Nećete nikad dobiti ono što vam pripada, ako ne znate koliko vrijedite. Napravite istraživanje u firmama koje rade sličan ili isti posao kao i vi, pogledajte web stranice, raspitajte se veoma diskretno u vašem okruženju. Provjerite oglase za posao da dobijete tačnu sliku koliko se plaća vaš posao.

3.     Nađite advokata u vašoj kompaniji!

Ko će da se bori za vas kada se novo i bolje radno mjesto otvori? Razvijte snažnu vezu sa nekim u vašoj kompaniji ko bi bio na vašoj strani i borio se za vas je ključno za vaš profesionalni razvoj. To ne mora doslovno da bude advokat u vašoj kompaniji, nego osoba bliska krugovima odlučivanja. „Mentor je odličan da vas uputi u posao, ali mentor vam neće donijeti unapređenje ili sačuvati posao“, kaže Lauren Zalaznick predsjednica NBC Universal Žene i Stil mreže, „Treba vam prijatelj u kompaniji koji će širiti dobar glas o vama“.

4.     Tražite premještaj na tržište koje raste!

Ako ste skloni avanturama i želite nešto drugačije, potrudite se da zainteresirate šefove tako da se prijavite da odete na sasvim drugačije tržište od vašeg, u drugo mjesto ili grad, ili da putujete, i to će biti vaša šansa da dokažete da možete biti vođa. Ovo će vam prijati pogotovo ako se ne snalazite u vašem teškom poslovnom okruženju.

5.     Ne pristajte na manje dok pregovarate!

Samo ćete blokirati svoj napredak ako pristanete na manje dok pregovarate o uslovima rada. „moja plata u emisiji „Morning Joe“ nije bila zadovoljavajuća“ kaže Mika Brzezinski sa NBC televizije, „ Napravila sam pet pokušaja da to popravim, i onda sam shvatila da sam svaki put ponovila istu grešku – izvinjavala sam se za ono što tražim i bila ponizna u svojim molbama. Također nisam znala svoju pravu vrijednost, pa nisam znala šta da tražim“ Prvo se dokažite na poslu, raspitajte o pravim vrijednostima vaše pozicije,  i onda samouvjereno tražite ono što vam pripada.

6.     Okrenite se rastućoj industriji!

Ako na mjestu kojem radite nema napretka i stagnirate, pokušajte istražiti o poslovima u rastućoj industriji i pošaljite svoju biografiju na mjesta koja se otvaraju. Zaista malo sektora više zapošljava nego otpušta – ali pregledajte sve od obrazovanja, preko zdravstva, informacijskih tehnologija do uprave, možda nađete nešto upravo za vas.

7.     Ne trošite svoju energiju boreći se sa onima koji vas mrze!

„Ne mogu zaista očekivati da će svi voljeti sve ono što ja radim“ kaže pop zvijezda Beyonce Knowles. Ne brinite o ljudima / kolegama kojima se ne sviđaju vaši potezi na poslu i vaše odluke – energiju koju trošite objašnjavajući kako je to dobra ideja ili dobar potez, iskoristite kako biste napredovali, upišite neki kurs ili educirajte se na neki drugi način.

8.     Ne postoji riječ – Ne mogu!

Kada ste zamoljeni da uradite neki zadatak, vaš automatski odgovor treba biti „ da“ – iako nemate pojma kako ćete ga uraditi. Možete naknadno saznati od vaših kolega ili prijatelja kako to napraviti: Ako ipak ne uspijete to napraviti, možete reći vašem šefu da ste sve pokušali da to riješite, i objasnite, ali jednostavno nije bilo načina.

9.     Budite iskreni prema sebi o vašim ciljevima!

Da li je ZAISTA mjesto vašeg šefa i ZAISTA ta kompanija u kojoj radite ono što želite? Ili želite nešto potpuno drugo raditi ili biti sam svoj šef? Budite iskreni prema sebi, ako ne volite to što radite, slobodno vrijeme potrošite tražeći posao koji želite raditi ili pokrenite mali biznis.

10.  Obucite se za uspjeh!

Morate se potruditi oko svog izgleda kako biste dobili posao ili unaprjeđenje. Uvijek se oblačite profesionalno. Neke kompanije imaju kodeks oblačenja i određene standarde i to poštujte. Bez obzira šta vaše kolege nose, ugledajte se na šefov stil, ne morate ga kopirati ali na primjer ako vaša šefica ne nosi jeans – nemojte ni vi.

Izvor: Marieclaire.com

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *