5 jednostavnih navika za lijepu kožu

Vjerovatno sve mi volimo i želimo da imamo lijepu kožu, ali ubrzanost života i sve obaveze koje moramo stići ispuniti nam često ne ostavljaju previše vremena za brigu o koži. Pa obzirom da je nastupila nova godina i da mi skoro sve sebi postavljamo neke ciljeve i dajemo neka obećanja pripremile smo vam ovih pet jednostavnih i brzih tretmana koje biste, ako već niste, trebale uvesti u svoju rutinu. Neka vam to bude sastavni dio ove i svake naredne godine.

1. Krema za sunčanje, krema za sunčanje, krema za sunčanje

Zaštita od sunca je najbolji anti-aging proizvod, ali samo ako ju nanosite svaki dan. Ako želite duže izgledati mlado, neka vam pređe u naviku nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom na lice i vrat svaki dan i to prije izlaska iz kuće. Čak i ako je napolju sniježno ili kišovito i ne možete vidjeti sunce na nebu, UV zračenja su ipak prisutna i potrebna vam je zaštita. Koristite hidratantnu kremu sa SPF 15 ili više, a ako boravite duže izložene suncu onda čak ponovite postupak. Šminka sa SPF je dobar bonus, ali neće vam dati potpunu pokrivenost koja vam je potrebna kako bi se spriječilo oštećenje kože poput bora, pjega i raka kože.

2. Umivajte lice (Da, svake noći)

Znamo, znamo, nakon što se vratite sa kasnog noćnog izlaska tako je primamljivo da se samo uvučete u krevet i zaspite i to bez umivanja. Ali spavanje bez prethodnog čišćenja lica utiče na vašu kožu mnogo štetnije nego što mislite. “Tokom dana, vaše lice gradi sloj od masnoće, mrtvih stanica kože, bakterije i znoja. Kad tome dodate šminku, nastaje situacija koja može dovesti do začepljenja pora, nastajanje bora i odumiranja kože. Jednostavno pranje lice svake noći je najlakši način da bi koža ostala čista i čila. Ne morate primjenjivati nikakve dugotrajne tretmane, dovoljno je da kupite dobro sredstvo za umivanje. Mi preferiramo ona za umivanje i skidanje šminke u jednom. Ako ste ipak od onih koje ne mogu ne baciti se odmah na krevet, onda si nabavite neki tonik za čišćenje i ostavite ga na noćni ormarić, i onda možete onako ležeći očistiti lice.

3. Redovan piling

Piling nije nešto što bi trebalo primjenjivati svaki dan, kao što su umivanje i nošenje SPF-a, ali nekoliko puta sedmično stvarno će transformisati vašu kože. Ako je vaša koža suha i pahuljasta, redovni piling je najbolji način za uklanjanje mrtvih stanice kože.

4. Mazanje nakon tuširanja

Sve mi veoma lako zaboravimo na kožu tijela…sve dok se jednog dana ne počešete i primjetite perutanje kože, i bore. Baš kao koža na licu i koža na ostatku vašeg tijela će s godinama početi da stari i primjećivat ćete sve više bora. Losioni i ulja za tijelo su najučinkovitiji i mogu prodrijeti bolje kada se koristi na čistoj, vlažnoj koži. Idealno je da nakon tuširanja nanosite ove preparate, koža je tad baš onakva kakva treba da bude, a plus već ste nagi, te nemate bojazan da ćete zamastiti odjeću.

5. Rezervišite si termin kod dermatologa za pregled mladeža

Na žalost današnjica nam je takva da je rak svakodnevnica i sve više ljudi, mladih ljudi oboljeva od te mračne bolesti. Znamo da ova priča nije privlačna, niti nešto o čemu želimo čitati, razmišljati, ali mi vas moramo upozoriti da morate obaviti godišnji pregled, naročito ako imate mladeže. Kraj priče. Trebale biste pratiti svoje mladeže, tako da možete reći ako postoje bilo kakve promjene koje se događaju, ali posjetite dermatologa za temeljno skeniranje i ovo je najbolji način da budete sigurne da nemate rak kože. Ovaj pregled traje vrlo kratko, a može vam spasiti život.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *