5 pravila za zdravlje

Postoje neke sitne svakodnevne promjene koje možemo unijeti u svoj život koje će, jednom kada nam pređu u naviku, učiniti puno za naše zdravlje. Čitajte dalje da vidite o čemu se radi.

1. Iako su žitarice za doručak jako popularne, kao i marmelade i Nutella, ustvari bi bilo bolje da ujutru izbjegavate sav taj šećer. Umjesto toga, latite se super zdravog avokada, sa jajima i kriškom integralnog kruha.

2. Bitna je kvaliteta kalorija, a ne broj pa tako 100 kalorija iz kelja nije isto kao 100 kalorija iz masnog i nezdravog čipsa. Obratite pažnju da jedete zdravu hranu kojoj znate porijeklo i koju ste sami pripremili.

3. Čak i ako ste jedna od onih osoba koje redovno vježbaju i paze svoje tijelo, vjerovatno zaboravite na stopala. Uzmite tenisku lopticu i koristite je za masažu dok perete suđe ili sjedite za kompjuterom jer ćete tako opustiti sićušne mišiće i nerve koji su konstantno napeti nosajući vas okolo.

4. Maslinovo ulje je veoma zdravo, ali kada se koristi za pečenje i prženje ono gubi svoja zdrava svojstva – ne postaje otrovno, ali ne bude niti posebno zdravo. Zato ga radije koristite sirovo, u svježoj salati jer tada je najučinkovitije za vaše zdravlje.

5. Svi već znamo da je sjedenje novo pušenje, ali učinite sebi ciljem da za svakih 55 minuta sjedenja, prošetate barem 5 minuta. To vrijedi i za to kad ste na poslu i kod kuće – ustanite, prošetatajte i vratite se pa nastavite sa onim šta ste radili.

izvor: HuffingtonPost

Azra

fensi-smensi.tumblr.com

 

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *