8 stvari koje uništavaju vašu kožu

Uradili ste sve u vašoj moći da vam koža bude glatka, mekana, ali i dalje joj nema pomoći? Njujorška dermatologica Julie Russak odgovara na pitanje šta to pogrešno radite što možda uništava vašu kožu :

  1. INTOLERANCIJA NA HRANU

Ne morate uvijek imati  jako uočljivu reakciju koja ukazuje intoleranciju na hranu. “Alergije i osjetljivost na gluten mogu se manifestirati kroz crvenilo” kaže Russak i dodaje: “Konzumacija hrane s visokim trans mastima može dodatno povećati proizvodnju ulja u vašoj koži i uzrokovati perut u kosi”. Hormoni u mlijeku mogu prouzrokovati akne na licu, a procesirano meso i paradaiz sos mogu uzrokovati dermatitis, crveni osip oko usta. Ako mislite da imate problem, pokušajte eliminirati one sastojke iz ishrane za koje sumnjate da vam prouzrokuju te problem, i to na nekoliko sedmica, te pratite reakcije svoje kože.

  1. SILIKON

Većina proizvoda za kožu sadrži silikon. Ali žene sa osjetljivom kožom treba da pripaze. “On se može postepeno nagomilavati u vašoj koži i prouzročiti sitne akne. “ kaže Russak. Ako vam se takve sitne akne pojavljuju uz samu liniju kose, znači da je kriv vaš šampon ili regenerator na bazi silikona. Morate pažljivo čitati sastav i izbjegavati takve proizvode.

  1. PROIZVODI KOJIMA JE ISTEKAO ROK TRAJANJA

Samo zato što je vaše rumenilo izdržalo u komadu nekoliko godina, ne znači da ga možete staviti na lice. Russak tvrdi: “Hemijska reakcija u make up proizvodima se mijenja nakon nekoliko godina i tako izaziva reakcije na vašoj koži”. Dobro provjerite rok trajanja prije nego što stavljate puder, sjenilo, rumenilo …

  1. ZAGAĐENJE VAZDUHA

Jeste li ikad primjetili da vam koža na godišnjem odmoru izgleda bolje nego zimi? Nije razlog samo zato što ste vi pod manjim stresom. Život u gradovima itekako uzima danak, pogotovo što je zagađenost svake godine sve veća. “ Naša koža je živući organizam koji diše; upija ono dobro, ali i ono loše. “ dodaje Russak. Rješenje je koristiti proizvode sa što više prirodnih sastojaka, i koji sadrže antioksidanse.

  1. PREVIŠE ŠEĆERA

Nije važno da li se radi o pravom ili zamjenskom šećeru. Trebamo paziti koliko dnevno unosimo šećera u svoj organizam. On se nalazi i u proizvodima sa manje masti, jer je kompenziraju. Vaše tijelo prepoznaje pravi i umjetni šećer , te loše reagira na oba. Probajte konzumirati što više prirodnih čajeva ( bez šećera), a čokolada neka bude ona sa 70% kakaa.

  1. NEPRAVILAN REŽIM KORIŠTENJA ANTI AGE PROIZVODA

S jedne strane je pohvalno što koristite preventivne mjere protiv starenja, ali s druge strane morate biti sigurni da vaši režimi korištenja anti age proizvoda nisu u skladu sa vašim godinama. “Teška ulja i bogate kreme su svakako za vaše majke ili bake, ali ne i za vas. Mogu vam začepiti pore. Budite mudrei dozvolite da vam kože diše do 40te godine. Proizvodi za hidrataciju kože su sasvim dovoljni” naglašava Russak.

  1. NISTE VJERNI VAŠOJ RUTINI NJEGE KOŽE

Konstantno mijenjanje proizvoda za kožu, kosu, svakih dvije sedmice ili mjesec dana, može prouzročiti intenzivne šokove vašoj koži (i kosi). Rezultat su upale, akne i mnogi drugi problemi. Russak kaže: “Morate dati vremena vašoj koži da se navikne na jedan proizvod” . Kada isprobavate npr kremu za lice, ili šampon za kosu, sačekajte najmanje 8 sedmica dok ne počne djelovati. Ako ne uočite promjene na vašoj koži ili kosi nakon dva mjeseca, promijenite proizvod.

  1. KORISTITE FILTRIRANU VODU

“Teška voda (to je ona voda koja sadrži visoke nivoe željeza, magnezija I kalcijuma) može prouzrokovati intenzivno sušenje kože. “ objašnjava Russak. Nagomilavanje minerala u vodi također može začepiti pore i onemogućiti sapunu da je do kraja opere. Russak dodaje: “Ovo kreira tanki film na koži i spriječava apsorpciju hidratantnih sastojaka, na taj način iritira kožu”.

Izvor: Stylelist.com

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *