Čitamo: Glasnik, Markus Zusak

Kako sam bila oduševljena prvom kod nas izdatom knjigom mladog autralijskog pisca Markusa Zusaka (njemačko-austrijskog porijekla), Kradljivica knjiga, već neko vrijeme želim pročitati i njegovu knjigu Glasnik (The Messenger), koja je popularna na policama knjižara posljednjih mjesec-dva. U jučerašnjoj šetnji s prijateljicama beogradskim ulicama morale smo zaviriti malo i u knjižare i zajedno prokomentarisati aktualna izdanja, a pri tom me moja draga Isi iznenadila knjigom koju sam željela.

Iako je Zusak poznat (i nagrađivan) kao pisac za mlade (Young adult fiction), mene je Kradljivica knjiga svojevremeno oduševila, svojom poetičnošću, drukčijom perspektivom, dubinom odnosa i zanimljivošću likova, pa ništa manje ne očekujem ni od Glasnika.

Ed Kenedi je maloljetni taksista pred kojim nije bogzna kakva budućnost. Karte igra prilično bijedno, beznadežno je zaljubljen u svoju najbolju drugaricu Odri i krajnje je odan svom psu Vrataru, s kojim zajedno pije kafu. Njegov život sastoji se od dosadne kolotečine i nesposobnosti, sve dok jednog dana slučajno ne osujeti pljačku banke. Tada mu poštom stiže prvi kec. Tada Ed postaje glasnik.
Odabran da bude onaj koji će da nešto učini, on ide kroz svoj grad i pomaže ljudima (a kada je to potrebno, neke i zlostavlja), sve dok na kraju ne ostane samo jedno pitanje: Ko stoji iza Edovih zadataka?

„Neodoljivo čitljivo.“ Publishers Weekly

„Nepretenciozno, dobro osmišljeno i prikladno žestoko.“ School Library Journal

„Zusak je ovde prevazišao samog sebe.“ Bulletin

„Zabavno i neodoljivo.“ Miami Herald

Srpsko izdanje:Glasnik, izdavač: Laguna; cijena: 16,50 KM

Hrvatsko izdanje: Ja sam glasnik, izdavač: Algoritam, cijena:119 Kn

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *