Načini da prevladate potrebu za hranom zbog emocija

Vaša potreba za hranom ponekad je uzrokovana vašim emocijama. Što ako mršavljenje nema nikakve veze sa hranom? Šta ako zapravo ima veze sa emocijama?

emocije i hrana

Prema nekoliko istraživanja često je potreba za hranom povezana sa emocijama, pa kada naučite da prepoznate svoje emocije i radite sa njima možete pobijediti i bitku prejedanja.

Jedanu od tih emocija može da izazove i stres povezan sa poslom. Žene koje su preopterećene poslom više jedu od žena koje nisu. Prema tome prije nego krenete da mijenjate svoje prehrambene navike prvo razmislite da li ste pod stresom na poslu.

Nije samo stres na poslu kriv za prejedanje. Tu su uključene i druge emocije poput tjeskobe i ljutnje, ali i pozitivnih osjećaja, kao na primjer osjećaj ekstremne sreće. Emocionalno prejedanje događa se sa obje vrste emocija, a to je povezano i sa našim djetinjstvom kada su nas učili da nakon napornog dana u školi možemo dobiti čokoladicu i nakon pada možemo pojesti sladoled.

U nastavku članka pročitajte nekoliko zdravih načina kako da pobijedite emocionalno prejedanje:

  1. emocije i hranaKada poželite da nešto pojedete, najbolje da se spremite i odete na neku izložbu slika. Dok budete razgledali zanimljive fotografije ili umjetničke slike vaša želja za hranom će vas proći.
  2. Crni čaj vam može pomoći u smanjenju stresa i u vraćanju vašeg tijela u ravnotežu. Ako se osjećate usporeno popijte zeleni čaj, kako biste dobili dodatnu energiju. Kada osjetite potrebu da pojedete čokoladu najbolje da popijete vruć čaj.
  3. Svaka vrsta joge je korisna, jer preko poza možete biti u kontaktu sa vašim tijelom. Pomoću joge ćete naučiti kako se osjećate, šta vaše tijelo treba i šta mu odgovara. Najbolji izbor je svakako joga smijeha, jer na taj način se oslobađate stresa. Dok se smijete usredotočeni ste na ono što se događa unutar vašeg tijela, umjesto da posegnete za hranom.
  4. Jedno istraživanje je pokazalo da psihološka akupunktura pozitivno utiče na smanjenje potrebe za hranom i do šest mjeseci kod osoba koje su debele ili pretile. Utvrđeno je da ova tehnika utiče na smanjenje želje za slatkišima i ugljikohidratima koje jedemo nesvjesno.
  5. Najmanje kalorija imaju pistacije i najmanje holesterola, dok su bogate vlaknima. Pomažu u regulisanju razine šeera u krvi. Dok čokolada naglo povisi šećer u krvi, a zatim ga isto tako spusti, pistacije održavaju razinu šećera u krvi bez prevelikih uspona i padova. Najbolje je da kupite pistacije koje su u ljusci tako da biste usporili njihovo jedenje, a guljenje istih djeluje kao terapija nakon koje se osjećate smireno.
  6. Pijte kokosovu vodu, jer je ona dobra u borbi protiv emocionalnog prejedanja. Bogata je kalijem koji pomaže u regulaciji šećera u krvi, a također smanjuje stres i tjeskobu. Kokosova voda je dobra i za hidrataciju.
  7. Dovoljna količina sna jako je bitna kod osoba koje se prejedaju. Umor je veliki krivac za emocionalno prejedanje. Kada ste umorni vaše tijelo traži veće količine hrane, naročito brze hrane. Najbolje bi bilo da spavate oko sedam do osam sati svake večeri.
  8. Svaki dan uzmite dvije minute samo za sebe. Iskuljučite telefon, odvojite se u sobu gdje vas niko neće ometati i duboko dišite. Na taj način vašem tijelu šaljete poruku da se opusti.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *