Finansije: Vrijeme je da uvedete pravila

Kako se suzdržavati od otvaranja novčanika i druga novčana pravila!

Svakodnevno se susrećemo sa finansijskim izazovima, svuda oko nas su primamljivi izlozi, proizvodi, a tako im se teško oduprijeti. Kako bi sačuvale sebe od prekomjernog trošenja, za vas smo pripremile nekoliko trikova koji vam mogu pomoći u tome. Naoružajte se mrvicom hrabrosti i pametnim potezima, jer kad su finansije u pitanju, vrijeme je da uvedete pravila!

 

  1. Fokusirajte se na ono što je bitno

Šetate ulicom, a izlozi su puni blještavih natpisa o sniženjima? Vaš mobitel i e mail svakodnevno primaju poruke o nevjerovatnim akcijama? Ne zalijećite se! Ne krećite odmah sa kupovinom, razmislite, organizirajte se! Kada dobijete info o sniženjima, studiozno pregledajte svoj ormar! Mnoga istraživanja pokazuju da žene prekomjerno potroše tokom sniženja , a kada dođu kući shvate da su većinu toga uzalud kupile.

  1. Počistite gomile stvari

Istraživanja iz decembra 2013 pokazuju da impulsivno više kupujemo ako kod kuće imamo gomile stvari koje ne sređujemo. Haotično okruženje stvara u ljudima osjećaj da imaju slabu kontrolu na svijet oko njih, pa prave ishitrene odluke kojima će nadomjestiti taj osjećaj.

  1. Pravilo: Podijeli na 5

Lauren Lynes, američka financijska savjetnica daje moguće rješenje. Počnite sa iznosom svojih mjesečnih primanja. Oduzmite iznos mjesečnih računa; iznosa školovanja djece , mogućih osiguranja kao i računa za prehranu i higijenu. Iznos koji vam ostaje podijelite sa 5. Jednu petinu od toga ostavite na zasebni račun ili u kovertu kao novac za vaš ljetni odmor, vanredne troškove itd. Ostale 4/5 su vaš novac koji trošite mjesečno. Svaku petinu tretirajte kao vaš sedmični džeparac. Dijeljenje novca odmah na početku trenira vaš mozak za buduće zadatke.

  1. Izbjegavajte nositi novčanik određenim danima

Subotom – jer tada imate više vremena za shopping. Umjesto toga šetajte radnjama bez novčanika, ili sa vrlo malo novca u njemu (i bez kartica molimo!), jer nećete pokleknuti pred izazovima. Isprobavajte odjeću i obuću, odaberite šta želite kupiti i vratite se u limitirano vrijeme koje morate iskoristiti samo za kupovinu tog odjevnog predmeta. Npr: pauza na poslu: uđete, znate šta želite, pronađete svoj broj, platite i odmah se morate vratiti na posao. Također izbjegavate – Dan kada primate platu! Osjećaj velike količine novca u vašem novčaniku je nezaboravan. Ali ne dozvolite da vas zanese na neke nepredviđene kupovine.

  1. Razmislite o svojoj svakodnevnoj ishrani

Mnoge žene ne shvataju koliko im novca klizi kroz prste tokom svakog dana. Naručivanje ručka, kupovanje čokoladica, grickalica, sokova. Popišite na papir svakodnevne male izdatke i izračunajte na kraju svakog mjeseca. Iznenadićete se koliko bespotrebno trošite i da za taj iznos možete kupiti lijepi odjevni predmet ili platiti preostale račune.

  1. Liste, liste, liste

Znamo da možda djelujete kao control freakovi i previše odgovorni bez trunke spontanosti, ali vjerujte nam – liste kupovine su vam vaš najveći prijatelj. Od listi namirnica za kuću do shopping liste, mentalno vas ograničavaju na pažljivo odabrane predmete. Ponekad vas lista može spasiti od prekomjernog trošenja. Dovoljan je mali blokić i olovka ili vaš pametni telefon!

 J.H.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *