Fotelja na Seni, Amin Maalouf

Volim knjige koje mi sa lakoćom prenesu atmosferu nekog vremena, kroz koje lagano naučim toliko novog o nečemu, o vremenu, o osobama, o idejama. Baš zbog toga me je nova knjiga Amin Maaloufa osvojila – pisana kao zbirka priča o poznatim i (nama) nepoznatim ličnostima koji su svi dijelili i naslijeđivali jedan od drugog, 29-tu stolicu u Francuskoj akademiji, onu u koju je 2011. izabran i sam Maalouf.

Istraživanjem svojih prethodnika, na početku onog direktnog, kojeg je izuzetno cijenio, antropologa Claude Lévi-Strauss-a, kojeg je naslijedio u Akademiji,  a potom i onih prije njega, sve do prvog koji je zauzimao 29-tu stolicu, kao i samih početaka Akademije, Maalouf je otkrio raznolike ličnosti, njihove priče, po čemu su bili cijenjeni, po čemu baš i ne, te kako su postajali akademicima i kakve su ih spletke okruživale ili su bili dio istih.

Amin Maalouf nas kroz ove priče vodi  kroz istoriju svoje usvojene domovine. Tako saznajemo kako je od opuštenih okupljanja nekoliko tadašnjih, sada ni po čemu poznatih književnika, nastala Francuska akademija, kako ju je kardinal Richelieu učinio zvaničnom institucijom zaštićenom od Kralja, ali i kakva su to bila vremena i kako se živjelo. Maalouf nam opušteno i ponegdje šaljivo, uz anegdote i pjesmice, priča o dvorskim intrigama, spletkama, simpatijama i animozitetima među akademicima, o sukobima ideja, revolucijama i ratovima.

Maalouf nam dočarava čudesne prizore iz života akademikâ, nekih zaboravljenih poput Cailhave, koji je u svoj prsten ugradio jedan Molierov zub, ili čuvenih kao što je Voltaire i njegov doček u Parizu po povratku iz izgnanstva. Maalouf nam približava tako francuske akademike, neke potpuno zaboravljene, druge slavne, ali o svakom jednako otkriva njegovu ljudsku, slabu stranu, kao i ono što ga je činilo velikim i posebnim i dovelo u ‘Društvo pod Kupolom’ kako od milja naziva Akademiju.

Iz fotelje na Seni Maalouf sa toplinom udahnjuje život znamenitim „precima“ i vodi nas kroz četiri stoljeća francuske povijesti.

Izdavač: Laguna

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *