Greške u njezi masne kože

Bilo da se suočavate sa aknama i začepljenim porama ili ne, održavanje masne kože može biti jako nezgodno. Ne želite onaj vidljivi sjaj, ali ne želite ni da previše isušite kožu, jer će vam se to vratiti kao bumerang i prouzrokovati lučenje još više sebuma.
Naučite više o najvećim greškama u njezi masne kože koje treba izbjegavati, i moći ćete ih potpuno izbjeći i održati ten lijepim i sajnim, bez viška sebuma.

Preskačete hidratantne kreme
Nemojte izbjegavati hidratantnu kremu, bez obzira koliko mislile da vam ne treba. Kada očistite lice i skinete sa njega prirodne masnoće, ono se može veoma brzo isušiti, što znači da će lojne žlijezde u vašoj koži raditi prekovremeno da to nadoknade. Na bazi vode, nekamedogene kreme su vaš najbolji izbor, a i proizvodi koji sadrže glicerin su posebno djelotvorni za masnu kožu.

Koristite sredstva za čišćenje koja isušuju kožu
Čak i uz odgovarajuću količinu hidratantnog sredstva, vaša koža može postati previše suha zbog sastojaka u vašem sredstvu za čišćenje lica. Korištenje sredstva za čišćenje lica koje sadrži sulfate je definitivno jedna od greški koje trebate izbjegavati ako imate masnu kožu. To su opasne hemikalije koje imaju grub isušujući efekat. Umjesto toga, odlučite se za sredstva za čišćenje bez sulfata, koji u sebi imaju sastojke kao što su aminokiseline zobi.

Radite piling previše ili prečesto
Vaša piling rutina je važna iz mnogo razloga, od sprečavanja bubuljica do omogućavanja proizvodima za njegu da djeluju bolje, ali previše pilinga je veoma loše za masnu kožu. Ako pretjerate, možete završiti sa više bubuljica i suhom kožom koja brzo postaje masna. Držite se hemijskih pilinga sa AHA i BHA ( alfa i beta hidroksi kiseline), umjesto fizičkog ribanja, i pustite koži da se odmori.

Previše se fokusirate na pore
Začepljene pore vode do više proizvodnje sebuma i mitesera, ali korištenje previše tonera ili trakica za pore je još jedna greška koju treba izbjegavati. Koristeći trakice za pore svakodnevno, uklanjate previše sebuma i podstićete kožu da ga proizvodi mnogo više kako bi nadoknadila. Možete završiti i sa većim, vidljivijim porama.

Prekomjerno umivate vodom
Previše vode može biti loše za vaš ten. Dok suha koža zapravo ne treba uopšte vodu, masna koža treba dva ispiranja kada je čistite. Ako redovno ispirete lice više od toga, poremetićete balans masnoća u vašoj koži i dovesti lojne žlijezde do preopterećenja.

Koristite previše maramice za lice
Važno je da uvijek prvo provjerite sastojke maramica za čišćenje lica, jer ako ih koristite često pravite grešku koju trebate izbjegavati ako imate masnu kožu. Potražite proizvode sa manjim sadržajem alkohola ili čak i bezalkoholne. Također, i druge hemikalije u marammicama za lice mogu isušiti vašu kožu, pa ih koristite promišljeno.

Često mijenjante proizvode za njegu kože
Ako neki proizvod ne koristite bar 3 mjeseca, nećete znati kako djeluje na vašoj koži. Često mijenjanje proizvoda može doprinijeti tome da vaš ten bude još masniji jer napadate kožu sa previše različitih formula.

Koristite previše proizvoda
Uvijek na pakovanju svih proizvoda koje koristite pročitajte uputstvo i potrudite se da nanosite odgovarajuću količinu tog proizvoda kako biste izbjegle greške u njezi masne kože. Korištenje prevelike količine proizvoda može dovesti do mnogo nuspojava, uključujući povećanje proizvodnje masnoća.

Izbjegavate sve masnoća i ulja
Iako su pravi proizvodi za vašu kožu obično bez masnoća, recimo da je pravo vrijeme kada trebate bar malo ulja onda kada letite. U avionima zrak postane jako suh, pa nanesite nekolio kapi ulja za kožu kako bi zadržale vlagu.

Očekujete da vas neki proizvod „izliječi“
Čak io onda kada ste svjesne koje greške trebate izbjegavati, možete se prevariti misleći da neki kozmetički proizvod može „popraviti“ vašu kožu. Prihvatite svoju masnu kožu i tretirajte je ispravno, te tako spriječite svoje masne žlijezde da vam kvare izgled.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *