Ikone Stila : Jackie O.

Šezdesete godine prošlog stoljeća su bile godine promjena, i to je upravo ono što je Jacqueline Kennedy uradila za modu Bijele kuće. Jackie Kennedy postala je modna ikona u toku nekoliko godina koje je provela u Bijeloj kući kao Prva dama i njen utjecaj na žensku populaciju se nastavio tokom cijelog njenog života. Svi su se jednostavno zaljubili u njenu gracioznost, većinom zbog njenih modnih odabira. Jackie Kennedy i dan danas ostaje modna ikona.

Jackie Kennedy  je obožavala nositi žive boje kao što su pink, žuta, crvena i boja slonove kosti. Njena osobna modna ikona bila je Audrey Hepburn i tokom njenog života Jackie je uvijek ubacivala u svoj lični stil dašak hollywoodskog glamura Hepburnove. Kao rezultat toga Jackie je odabrala Huberta Givenchy-ja kao njenog dizajnera, a on je upravo dizajnirao Audrien izgled u filmu „Doručak kod Tiffanija“ .

Ikone Stila : Jackie O.

Dnevni izgled Jackie Kennedy se sastojao od jednostavnih haljina bez rukava, Chanel jaknica i suknji A kroja (Dior), uparenih sa šeširićima, cipelama s visokim petama i biserima ili broševima. Za dane u Bijeloj kući ili u uredu, Jackie je odabirala pantalone visokog struka sa košuljom, rolkom ili džemper od kašmira. Ali uvijek je svoj dnevni izgled Jackie kompletirala sa sunčanim naočalama velikog okvira –taj trend je i dan danas u modi. Njen muž John F. Kennedy je izjavio: „Ona je uvijek izgledala kao da joj je ugodno“.

Ikone Stila : Jackie O.Jackien večernji stil je generalno bio jednobojan stil bez rukava sa istaknutim vratom u dugoj večernjoj haljini koja je isticala njenu vitku figuru. Jackie je također  voljela duge haljine sa otvorenim leđima u kojima je izgledala kao Hollywoodska kraljica. Njene cipele i modni dodaci su uvijek savršeno odgovarali večernjoj haljini. Par dugih bijelih rukavica je drugi modni pečat koji je isticao Jackie kao stilsku ikonu.

Jackie Kennedy  je uvijek znala značenje riječi „prigoda“. Kada je putovala u inostranstvo, Jackie se uvijek oblačila prema običajima zemlje koju posjećuje. Na primjer kada je posjetila Indiju, njen stil je više bio konzervativniji nego što je bio na američkim zabavama. Ovo je kvaliteta koja je isticala njen smisao za stil i privukla divljenje ljudi širom svijeta.

Ikone Stila : Jackie O.Stil Jacqueline Kennedy još uvijek živi u modnom svijetu.
Dizajneri poput  Givenchyja, Chanela, Lanvina and Jasona Wua kreiraju svoje kolekcije za stil moderne Jackie Kennedy, a inspiraciju crpe iz njenih fotografija.

Nekoliko savjeta o ovom stilu i gdje ga možete naći danas:

  • Inspirirajte se modnim izgledom Jackie Kennedy tokom njenog boravka u Bijeloj kući. Prije nego što je postala Jackie Onassis, ona je bila Jackie Bouvier , a poslije Jackie Kennedi, Prva dama – modna ikona. Ona je nosila haljine, bisere po potrebi, bijele rukavice, jednostavne kapute sa velikim dugmadima i uparivala ih sa odgovarajućim šeširima
  • Nabavite jednostavnu dugu haljinu do poda. Za formalne večere Jackie O. je odabirala dugačke haljine dizajnirane od strane Valentina ili Givenchy-ja. Uz njih bi nosila elegantne dugačke rukavice do lakta. Dizajner Oleg Cassini je opisivao kao „geometrijsku božicu“. Uprkos njenoj ljubavi prema francuskim dizajnerima, ona je uglavnom ovisila  o američkom dizajneru Cassiniju. On je dizajnirao oko 300 outfita za prvu damu.
  • Kopirajte ležerni Jackie O. izgled. Kada oblačite topove ili majice, birajte okrugle izreze kako bi isticali vrat. Također je voljela i jednostavne crne rolke.
  • Stavite prevelike Jackie O. sunčane naočale. Znate da ste modna ikona kada se vaše ime koristi kako bi objasnili specijalni stil. Jackie O. stil sunčanih naočala ne treba puno objašnjavati,  on je glamurozan i efektan.
  • Jackie O. je imala i ‘svoju’ torbu, to je  Gucci „Jackie“ torba. Kada je izašla na tržište 1999. godine, prodana je u više od 6.000 primjeraka. Ako nemate dovoljno novca kupite neku koja sliči toj torbi.
  • Nabavite ručni sat koji nalikuje na Jackie O. Cartijerovom satu.
  • Odaberite pažljivo materijale koje nosite. Jackie se uvijek okruživala kašmirom, svilom ili satenom, jer fini materijali uvijek izgledaju bolje i daju bolji dojam o vama.

NEKOLIKO NAŠIH KOMBINACIJA

Naravno, kad želite nositi stil neke od modnih ikona iz prethodnih vremena neophodno je dodati neki dašak modernih vremena i nositi ga u skladu sa sadašnjim vremenom i modom. Zato smo spremile nekoliko naših kombinacija za svakodnevni stil Jackie O, koji možete nositi na posao ili u svoje slobodno vrijeme.

1. Crna rolka + krem hlače od finog štofa su savršena kombinacija za jesen, a ravne loaferice su ponovo in. Uz to, samo dodajte velike crne naočale i crni sat i imate look a la Jackie O.

Ikone Stila : Jackie O.

2. Jackie O. uvijek vežu i za haljine A kroja, kakve vam je sada, sa poratkom ’60-tih na naše ulice, lako naći.

Ikone Stila : Jackie O.

3. Ni Jackie O. nije mogla odoljeti Chanel jaknici i to kako onoj klasičnoj okruglog vrata tako i onoj ra reverima. Nama se više sviđa ona okruglog vrata koju sad u ležernoj verziji možete nositi i sa običnom majicom i farmerkama, a za Jackie O. look predlažemo slijedeću kombinaciju.

Ikone Stila : Jackie O.4. Savršena kombinacija za radne dane u jesenskom periodu je ugodna kašmirska majica uz hlače i ravne cipelice i obavezni mantil.
Ikone Stila : Jackie O.

5. I za kraj, mala crna haljina, neizbježna u ormaru i kombinacijama svake žene, naročito one koja mora izgledati classy zbog svog položaja ili posla. Bilo da je nosite uz obične crne baletanke ili zanimljive cipelice na petu, ukrašena lijepom bisernom ogrlicom, uvijek će izgledati jednako aktuelno. Biserna ogrlcia bila je apsolutni must kod Jackie O., a ukoliko vam se sviđa takav detalj, slobodno ga nosite i u toku dana, na neformalne kombinacije. Lijep detalj koji će vašu bisernu ogrlicu učiniti zanimljivijom je neobična kopča, kakvu možete dati napraviti u zlatarskim radnjama. Takva kopča može potpuno promijeniti dojam vaše ogrlice i osvježiti i poslovne kombinacije sa običnom kašmirskom majicom, poput ove iznad.

Nadamo se da vas je ovaj tekst inspirisao i pomogao vam u odabiru vaših svakodnevnih kombinacija za dotjeran i bezvremenski klasičan  izgled.

 

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *