7 nevjerovatno dobrih savjeta kako urediti male prostore

Ako tražite savjete kako da uredite male prostorije, došle ste na pravo mjesto! Mali stanovi i kuće mogu biti neobične i šarmantne. Obično su i jeftinije ako plaćate kiriju. Ali problem nastaje kada želite da ih dekorišete. Ispod su neki savjeti kako da dekorišete male prostore.

kako urediti male prostore
1. Mislite veliko
Jedan od najčudnijih ali ipak efektivnih savjeta za ukrašavanje malih prostora jeste da mislite veliko. Mnogo ljudi pravi grešku kupovinom malih komada namješaja, misleći da će moći stati u njihov mali prostor. Ono što trebate uraditi, naprotiv, jeste kupiti veće, efikasnije komade. Mali komadi tu i tamo čine da soba izgleda nepovezano. Namještaj može izgledati kao da „pluta“. Veliki komadi namještaja „usidre“ sobu i daju joj čvrste temelje za dalje dekorisanje.

kako urediti male prostore
2. Raskrčite
Jeste li ponekad kao hrčak? Pogledate li nekad po stanu i pomislite: „ Kad li sam posljednji put to koristila“? Ako je vaš odgovor da, onda je sigurno vrijeme da malo raskrčite svoj dom. Ako ne vidite jasnu potrebu za stvarima koje vise okolo, vrijeme je da ih se riješite. Učinite nekom drugom uslugu i donirajte ih. Ili ako je to sve za smeća…stavite ih gdje i pripadaju. A ako se jednostavno ne možete odvojiti od stvari koje ne koristite – nikad – nađite neko skladište da ih smjestite. Na taj način vam otpad neće smetati ali će biti na sigurnom mjestu ako vam ikada zatreba.

kako urediti male prostore
3. Organizujte
Organizovani haos nije nešto što uspjeva u malim prostorima. Papiri ovdje, veš tamo, nagomilane cipele – sve to jako brzo stvara nered kada nemate puno prostora za rad. Odredite mjesto gdje ćete ostavljati stvari koje inače razbacujete okolo. Slatke korpice, kante, ili druge vrste ambalaže bi trebali postati vaš najbolji prijatelj. Odlične su za čuvanje stvari na estetski prihvatljiv način, ali neka ove stvari budu nadohvat ruke kada ih zatrebate. Samo nemojte zaboraviti na račune u tim korpicama!

kako urediti male prostore
4. Gradite vertikalno
Praktičan savjet za uređenje malog prostora jeste da razmišljate vertikalno. Možda nemate mnogo stambene površine, ali imat e zidnog prostora kao i svi drugi. Police, nosači i kuke su dobar izbor za vaše mjesto. Pokušajte da prikažete svoje stvari na ugodan i prijatan način. Svijeće, slike, okvirovi, lijepe sitnice – one bi se trebale vidjeti. Ne zaboravite na ćoškove. Postoji jako mnogo polica koje su namjenski napravljene za uglove a koje vam omogućavaju da smjestite mnogo stvari na atraktivan način. Sezonske stvari ili one koje ne koristite često stavite na gornje police a one koje koristite svakodnevno stavite na dohvat ruke.

kako urediti male prostore
5. Koristite to što imate
Nemojte držati kofere praznim. Postoji mnogo neiskorištenog prostora u vašim torbama, koferima, starim kutijama od cipela koji možete iskoristiti da skladištenje stvari. Naslagajte zimsku odjeću u kofere tokom ljetnih mjeseci. Koristite kutije od cipela da organizujete ladicu sa donjim rubljem. Posuđe slažite jedno u drugo. Ne ostavljajte torbe i kutije praznim. To je odličan skladišni prostor!

kako urediti male prostore

6. Umjetnička djela
Najbolji način da bilo koje mjesto učinite svojim, bez obzira na veličinu, jeste sa umjetničkim djelima. Nađite komade koji vam se stvarno sviđaju. Nemojte se bojati jarkih boja ili smjelih oblika. Umjetnine postavite na zid koji je najudaljeniji od ulaznih vrata. Kada vaši prijatelji uđu, njihove oči će se odmah „izvuči“ kroz cijelo mjesto, zbog čega će i izgledati veće. Neka imate nekoliko različitih komada koje ćete sezonski mjenjati. Ovo će prostor održavati svježim, čak i za vas.

kako urediti male prostore
7. Budite uredne
Mali nered u malom prostoru izgleda koa veliki nered. Držite svoj stan čistim, pogotovo ako je manji. Neka vam maramice za čišćenje budu pri ruci da brzo i lako obrišete ako vam se nešto prospe. Nemojte dopustiti da vam nestane papirnih ubrusa. Operite posuđe svake noći. Uvijek sklonite odjeću. Nemojte ostavljati poštu naokolo. Može vas nervirati, ali čišćenje je mnogo lakše ako je konstantno. Čistite pomalo svaki dan i održavanje vašeg stana urednim će biti lako.

kako urediti male prostore

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *