Knjige za plažu: Minijaturistica, Jessie Burton

Ljeto je za mene more, dugi dani, bezbrižnost, plaža, neki kutak u hladovini beach bara ili još ljepše mirisnog bora i knjiga u ruci. I tako, pred more počinje i potraga za novim naslovima i izvlačenje starih knjiga koje su već dugo na listi za čitanje.

Danas vam predlažem knjigu koja je mene uvukla u svoju priču i držala budnom dugo u noć, čak i kad bih ujutro trebala trčati na let. Ono što vas moram odmah upozoriti je da je moj doživljaj ove knjige ipak bio subjektivan, jako obojen mojom trenutnom zaljubljenošću u Amsterdam, njegove kanale i preslatke kućice kroz čije prozore sam nepristojno virila tokom naših dugih šetnji, zamišljajući kako izgleda život u njima i kako je izgledao nekada davno, kad su tek izgrađene. I to je baš ono što mi je ova knjiga pružila.


Smještena u Amsterdam krajem sedamnaestog stoljeća, kada Amsterdamom vladaju blješteće bogatstvo i opresivna religija, Minijaturistica je knjiga o mladoj Petronelli Ortman ili ‘Nelli sa oblaka’ kako ju je obično zvala njena mama, o njenim očekivanjima, strahovima, sazrijevanju i prihvatanju života. To je knjiga i o jednom vremenu, u kojem su uloge u društvu jasno podijeljene i svako izlaženje iz okvira i bivanje drukčijim se kažanjava.

Priča počinje sa Nellinim dolaskom u Amsterdam jednog svježeg jesenskog jutra 1686-e, da bi započela svoj novi život kao mlada supriga Johannesa Brandta, imućnog i uspješnog trgovca, velikog putnika i nadasve šarmantnog, ali tajanstvenog čovjeka. Nakon siromašnog života na selu, naročito nakon smrti oca koji im je ostavio samo dugove, Nella zamišlja blistav život u Amsterdamu i svojoj novoj kući, jednoj od prekrasnih kuća na Herengracht kanalu. Ali doček je za Nellu zbunjujući, umjesto muža čeka ju njegova vrlo hladna i stroga sestra. Johannes je uvijek ili na putovanju ili u svom studiju i Nella ne uspijeva približiti mu se, ne spavaju zajedno i razgovori su im vrlo ograničeni, i Nella postaje očajna u svom neuspjehu postanka pravom suprugom. Uz Johannesa, Nellu i njegovu sestru, u kući žive još dvoje sluga, od kojih je jedno siroče kojem je Johannes podario dom, a drugo crnac, bivši rob, kojeg je Johannes otkupio da bi ga oslobodio. Nelli su odnosi u kući zbunjujući i ne uspijeva naći svoje mjesto, a njen ponos naročito smeta što gospodarica kuće ostaje Marin, Johannesova sestra, umjesto nje, njegove supruge.

Nellin svijet se mijenja kada joj Johannes pokloni vjenčani dar, minijaturnu repliku njihove kuće. Iako u prvom momentu uvrijeđena ovakvim poklonom, Nella naručuje nekoliko predmeta za kuću od minijaturiste čiji je oglas pronašla u oglasniku. Sa prvom narudžbom počinju stizati željene, ali i one ne tražene minijature identične predmetima u kući, ili pak njenim stanovnicima. Dok minijature oslikavaju stvarnost njenog doma, Nella shvata da u isto vrijeme i najavljaju ono što tek dolazi ili ono što je skriveno od oka drugih, i dok njen strah raste, isto tako raste i potreba da sazna ko je minijaturista, odakle zna sve o njima, njihovim tajnama i njihovoj kući i šta je to na šta ju upozorava.

Kroz Nellinu priču o transformaciji od mlade djevojke naivnih očekivanja do zrele žene koja pokušava zaštiti svoju porodicu, Jessie Burton nam priča priču o jednom gradu  i jednom vremenu, o očekivanjima i razočarenjima, tajnama jedne porodice i njenom padu. 

Ukoliko želite se i same prošetati kanalima Amsterdama, doživjeti kako su grad i njegovi stanovnici živjeli tada, još uvijek ubijeđeni da ih more može pobijediti bilo kada i da su rad i strah od Boga jedini način da zadrže svoje bogatstvo, kroz ovu knjigu ćete se uvući u jedno prošlo vrijeme i skoro pa osjetiti svježinu amsterdamskih zimskih jutara.

 

 

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *