Konstantno sjedenje na poslu ugrožava zdravlje

Konstantno sjedenje na poslu ugrožava zdravljeAko sjedite na poslu po cijeli dan, možda ćete htjeti obratiti pažnju na nedavno istraživanje koje demonstrira da svako prolongirano sjedenje, ugrožava zdravlje sa bolestima poput srčanih ili metaboličkih.

Nedavno istraživanje se fokusira na sjedeći način života – uključujući sjedenje i ležanje – služi kao ponašanje koje sadrži rizične faktore kao što su gojaznost i hronične bolesti. U današnje vrijeme uposlenici provode 9 sati i više na poslu, od svih poslova manje od 20 % je onih koji imaju fizički aktivnost u nekom obliku ( što se očituje u tome da provode do 4 sata sjedeći ). Dakle „sjedeće vrijeme“ vodi do ozbiljnih posljedica i uključuje veliki broj ljudi.

Istraživanje je provela Anne Grunseit iz „Prevention Research Collaboration“, škole javnog zdravstva na Univerzitetu u Sidneju, Australiji, u kojem je zajedno sa norveškim kolegama istraživala odnos između sjedenja na poslu, opisa posla / struke, i indeksa mase tijela ( BMI – body mass index), i smrti među generalnom populacijom ( uzorak od 1995 – 1997; oko 45 259 ljudi ). Oni su evaluirali 20 godišnje pacijente iz Norveške, postavljajući ih u slijedeće kategorije: one koje većinom sjede, većinom hodaju na poslu, većinom hodaju i nosaju stvari i teški fizički poslovi. Oni su također postavljeni u slojeve prema indeksu mase tijela ( zdravi, pretili , i gojazni ). Oko 30 % učesnika je izvjestilo da ima opis posla u kojem većinu vremena sjedi za stolom.

Konstantno sjedenje na poslu ugrožava zdravljeRezultati su pokazali da oni koji imaju aktivnije radno mjesto ( koje uključuje hodanje i podizanje / nosanje stvari ) imali su 27% manje šansu da umiru, nego oni koji su samo sjedili, a imali su prekomjerne kilograme. Rizici od razvijanja kardiovaskularnih bolesti su bili za jednu trećinu manji među onima koji su imali prekomjerne kilograme, a 45% manji kod onih koji su bili pretili koji su imali poslove koji su uključivali hodanje i nosanje, a upoređeni su s onima koji su samo sjedili .

Autor zaključuje da oni koji imaju zanimanje koje uključuje barem neku aktivnost imaju nizak pokazatelj za razvoj kardiovaskularnih ili metaboličkih bolesti, pogotovo ako su van poslovnog prostora uključeni u fizičke aktivnosti i zdravu ishranu. To se pogotovo ističe u grupi koja ima višak kilograma ili je pretila. Studija je bila limitirana jer nije uključivala kategoriju stajanja, ili onih koji su bili na dijeti. Ali svakako se može naučiti nešto iz nje.

Konstantno sjedenje na poslu ugrožava zdravljeAko opis vašeg posla traži da sjedite konstantno na poslu, možete iskoristiti nekoliko savjeta:

1. Koristite medicinsku / pilates veliku loptu kao varijaciju sjedenja na stolici

2. Ako zaista mnogo sjedite na poslu, koristite male pauze minutu, dvije da ustanete i tako stojite na mišićima, na taj način dozvoljavate im da šire energiju.

3. Ako imate pauze koristite ih da ustanete, prošetate, uradite nekoliko vježbi za vrat

4. Bez obzira na vrijeme, i mjesto vašeg posla, koristite pauzu za ručak da prošetate pa makar jednom oko zgrade u kojoj se nalazite. Koristite češće stepenice nego lift.

5. Ako nemate izbora i baš morate sjediti na poslu ( npr: u banci, na šalterima, u prodavaonicama ) nakon posla prošetajte malo energičnije ( barem do tramvajske ili autobuske stanice ) ili se bavite fizičkim aktivnostima ili vježbanjima.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *