Koža počinje stariti u 29. godini?

Magični broj kada nam koža počinje stariti postoji – i većina naučnika i eksperata za kožu se slaže da je to broj 29. To je otprilike dob kada vlakna kolagena počinju gubiti elastičnost.

Po svemu sudeći, opće  prihvaćeni dogovor je da starenje počinje u 29. godini. Naravno, životni stil i genetika, način ishrane, zaštita od sunca te vaša rutina njege kože mogu sve promijeniti. Zato u nastavku pročitajte savjete za najefikasniji način njege kože koji će, ako ne zaustaviti starenje, onda ga barem usporiti.

Dnevna njega kože

U najefikasnijoj jutarnjoj rutini njege kože trebate izabrati proizvode koji će vašu kožu zaštiti od sunca (najvećeg uzročnika starenja kože) i slobodnih radikala (štetnih nametnika koji kruže po vašem tijelu uzrokujući štetu).

Korak 1: Čišćenje

Postoji mit koji kaže da je ujutro najbolje preskočiti čišćenje kože jer će vam na taj način koža ostati više hidratizirana. Ipak, stručnjaci za kožu nas uvjeravaju da to nije tačno. Oni kažu da kožu trebate ujutro očistiti kako biste uklonili ostatke proizvoda za noćnu njegu kože. Ukoliko imate suhu kožu, koristite proizvode za čišćenje na bazi ulja ili kreme. Za masnu kožu je najbolji osnovni gel za pranje lica.

Korak 2: Serum

Jedna od uloga dnevnog seruma jeste da kožu opskrbi vitaminima C i E. Ovi proizvodi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože, plus oni čine kožu sjajnijom i hidratiziranijom.

Korak 3: Hidratizacija

Već znate zašto je dobra dnevna krema bitna: za hidratizaciju kože. Nanesite kremu koja odgovara vašem tipu kože otprilike 10 minuta nakon nanošenja seruma, kako bi vam koža ostala mekana.

Korak 4: Zaštita od sunca

Najbitniji korak u dnevnoj njezi kože jeste zaštita od sunca. Onih dana kada ste u žurbi, možete nanijeti hidratantnu kremu koja sadrži SPF faktor – ali dermatolozi preporučuju  korištenje zasebne kreme za zaštitu od sunca, za optimalnu zaštitu. Kreme koje nisu specijalizirane za zaštitu od sunca, najčešće sadrže samo UVB zaštitu (zaštita od sunčevih zraka koje prže kožu), ali ne sadrže UVA zaštitu (zaštita od zraka od kojih koža stari).

Noćna njega

Po noći se vaša koža prirodno regenerira, a taj proces ćete potpomoći time što ćete aktivne sastojke nanijeti prije odlaska u krevet.

Korak 1: Čišćenje

Cilj večernjeg čišćenja jeste da temeljito očistite kožu kako bi proizvodi za njegu dobili šansu da budu djelotvorni. Ukoliko očistite kožu sa nekim proizvodom na bazi ulja, nakon toga bi trebali koristiti sredstvo za čišćenje u gelu kako biste uklonili ostatke ulja prije nanošenja seruma. Proizvodi za njegu se neće upiti u kožu ukoliko na njoj ostane sloj ulja.

Korak 2: Serum

Prvi proizvod koji nanesete na čistu kožu, trebao bi biti neki dobar serum. Predlažemo one koji sadrže retinol ili alfa hydroxilnu kiselinu (AHA). Nanosite svake večeri, a zatim preskočite svaku treću noć kako biste izbjegli iritacije. Retinol je ustvari verzija vitamina A – najjači aktivni agent za borbu protiv starenja kože, dok AHA pomaže regeneriranje kože.

Korak 3: Noćna krema

Baš kao i ujutro, pričekajte 10 minuta da se serum upije u kožu a zatim nanesite noćnu hidratantnu kremu. Odaberite onu koja najbolje odgovara tipu vaše kože.

Korak 4: Krema za područje oko očiju

Nježna koža oko očiju je prva na kojoj se vide vaše godine, zato jer je tanja od ostatka kože na licu. Uzvratite borbu koristeći hidratizirajuću kremu s retinolom.

Sedmični treman

Sedmična njega kože je također veoma bitna, a odaberite je zavisno od tipa vaše kože. Suha koža će imati puno koristi od hidratizirajuće maske, masnoj i koži sklonoj aknama će dobro doći maska sa alfa hydroxilnom kiselinom (AHA), a normalnoj koži priušite sedmični piling tretman.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *