Madrid: Moja mjesta za kafu, čaj i kolače

Madrid, prijestolnica Španije, prava je evropska metropola u punom smislu te riječi. Grad se sastoji iz nekoliko, na prvi pogled potpuno različitih četvrti od kojih svaka ima svoj centar, pješačku zonu, specifičan duh i aromu koji variraju od šarene i bučne Malasañe koja asocira na male južnoameričke gradove iz sapunica, pa sve do uglađene i mirne Salamance koja podsjeća na prelijepi pariški Montparnasse. Madrid je često van turističkih ruta, ali potpuno neopravdano, jer glavni grad Španije je pravi kulturno-zabavni centar zemlje. Pored nekoliko značajnih muzeja, galerija i parkova, Madrid nudi i bezbroj predivnih i raznovrsnih restorana, barova i caféa. Kroz tekst i fotografije koje slijede, imaćete priliku upoznati neke od mjesta za popodnevni predah; kafu, čaj ili kolače.

Plaza Mayor, Madrid, maj 2017, ©Boris Trapara, IG: @olovni

BumpGreen
Torte od cvekle i mrkve, svježi kokteli od egzotičnog voća, španska muzika i ušminkani industrijski enterijer poput onih u Južnoj Americi, to je Bump Green ukratko. Restoran je podijeljen na nekoliko zasebnih prostorija međusobno povezanim ugodnim enterijerom u bojama prirode; zelenim nijansama, dezenima sa motivima cvijeća i lišća, namještajem različitih stilova i elegantnim detaljima koji su potpuno neočekivani u ovakvom enterijeru, kao npr. kristalni lusteri koji se spuštaju iz stropa obraslog mahovinom. Ovo je predivan restoran, sa preukusnom hranom u vjerovatno najljepšem dijelu Madrida – Salamanci. BumpGreen na odličan način prezentuje savremeni Madrid i nalazi se u dijelu grada u kojem su smješteni i drugi slični restorani, caféi i slastičarne.

BumpGreen, Calle de Velázquez 11, Madrid, 26/05/17, ©Boris Trapara, IG: @olovni

Rawcoco Green Bar Madrid
Na granici između dvije madridske četvrti, Salamance i Goye, nalazi se Rawcoco Green Bar Madrid, odlično mjesto na kojem možete probati svježe sokove, preukusne torte i sendviče. Enterijer ima dosta elemenata industrijskog dizajna, ali sa jakim pečatom savremene Španije. Restoran je smješten u stambenoj četvrti Madrida, tako da su njegovi gosti najčešće lokalci i tako da je ovo jedno od najboljih mjesta u gradu na kojem se može osjetiti duh savremenog Madrida sa puno mladih ljudi. Posljednjih godina, restorani poput ovog se mogu naći širom Evrope, pa ipak enterijer Rawcoco Green Bara nepogrešivo odražava duh urbanog Madrida i načina života njegovih stanovnika. Kafa s mlijekom i torte su ovdje odlični!

Rawcoco Green Bar Madrid, Calle del Gral. Pardiñas 21, Madrid, 29/05/17, ©Boris Trapara, IG: @olovni

Look Good Naked (Fit Food)
Odličan enterijer, visoki stropovi, dosta prirodne svjetlosti, i lijepo predstavljen koncept zdrave ishrane sa direktno dostupnim sa otvorenih polica voćnim koktelima i prirodnim sokovima sa zdravim grickalicama, ali ipak ne tako ukusnim. Možda zdrava hrana i ne treba biti ukusna? Ovo je fotogenično mjesto koje je dio lanca Fit Food sa mjestima raspoređenim po Madridu i mjesto koje će vas na prvi pogled privući svojim enterijerom i sloganom „Look good naked“, ali se zbog hrane, kafe i sokova ovdje vrlo vjerovatno nećete vratiti. U blizini restorana Fit Food sa slike nalazi se odličan madridski restoran Habanera, sa odličnom hranom i enterijerom i možda bi on bio siguran i bolji izbor ako ste u ovoj četvrti grada.

Look Good Naked (Fit Food), Calle de Génova 25, Madrid, 31/05/17, ©Boris Trapara, IG: @olovni

Café Federal
Jarke boje fasada, živa atmosfera na ulici, glasna muzika i ugodni mirisi hrane u madridskoj četvrti Malasaña na najbolji način oslikavaju duh tradicionalne Španije. Ova četvrt, nalazi se u samom srcu Madrida i jedna je od najbučnijih u kojoj ćete u toku dana sresti ljude koji plešu i pjevaju na njenim vijugavim i prepunim uličicama. Malasaña asocira i na male južnoameričke gradove iz španskih sapunica, u kojoj kao da će se svakog trenutka pojaviti neka od proslavljenih junakinja Televise. Café Federal, koji se nalazi u ovoj četvrti, definitivno nije njen tipični restoran. Prostor je prozračan sa dosta prirodne svjetlosti, poluglasne muzike i puno pozitivne energije od koje je u Malasañi nemoguće pobjeći. Ovo je odlično mjesto za osjetiti duh prave Španije uz odličnu kafu i pogled na živopisni mali trg (Plaza de las Comendadoras) u centru jedne od najveselijih četvrti Madrida.

Café Federal, Plaza de las Comendadoras 9, Madrid, 29/05/17, ©Boris Trapara, IG: @olovni

Tekoe – Tea House
Pravo malo carstvo čaja. Čajevi lijepo mirišu i još boljeg su ukusa. U ovoj čajdžinici kao da postoji neograničen izbor čajeva sa svih krajeva svijeta. Enterijer je poprilično minimalistički, ako je moguće pronaći minimalistički uređen enterijer u Španiji, sa dosta drveta i ugodnih tonova zelene boje. Tekoe se nalazi u Cortesu, centralnom dijelu Madrida i jednoj od najpoznatijih pješačkih zona u gradu, ulici Calle de las Huertas koja povezuje muzej Prado i trg Plaza Mayor, tako da predstavlja savršeno mjesto za kratki predah tokom turističkog obilaksa grada. Uz veliki izbor čajeva ovdje se služe i odlični kolači. Stolice nisu tako udobne, ali je čaj odličan.

Tekoe – Tea House, Calle de las Huertas 22, Madrid, 30/05/17, ©Boris Trapara, IG: @olovni

Pored navedenih restorana i caféa, postoji veliki broj onih koji su smješteni na krovovima visokih zgrada oko Gran Vie i koji pružaju odličan pogled na panoramu Madrida. Hrana se na ulici često prodaje, a sladoled pogotovo. Sladoled, mnogo češće od peciva i kolača, se prodaje na svakom ćošku i bilo gdje da probate ovu ljetnu poslasticu, sigurno ćete uživati. Nakon obilaska klasičnih turističkih lokacija u Madridu, poput Retiro parka, trga Plaza de España, muzeja Prado, trga Puerta del Sol, glavne ulice Gran Via-e, trga Plaza Mayor, katedrale Alamudena i španske kraljevske palate, parka Jardines de Sabatini, parka Campo Moro, ili parka Casa de Campo, uživajte i u nekom od navedenih restorana i caféa, jer je to najbolji način da se upozna svakodnevnica i duh nekog grada, pa tako i Madrida.

Boris Trapara

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *