Škola prekrajanja odjeće: Osnove

Gledanje sebe u ogledalu kabine za isprobavanje odjeće može biti zastrašujuće iskustvo. Sviđa vam se kroj i boja, ali da li vam pristaje? Samo zato što ne pristaje, ne znači da vi izgledate loše ili ste građeni loše, baš suprotno. Odjeću koja vam se sviđa možete lako okrenuti u svoju korist i to – prekrajanjem!

Škola prekrajanja odjeće

Da li vi prekrajate svoju odjeću?

Kada god uđete u prodavaonicu zapamtite:
Masovni proizvođači odjeće proizvode odjeću samo za ukalupljeni tip žene, za osnovni oblik tijela. I nije pogrešno ono na što stavljate odjeću (tj vaše tijelo) nego sama odjeća!

Rad na prepravcima i adaptacija odjeće prema vašim proporcijama je samo dio procesa do pronalaženja pravog stila. Dakle nemojte bježati od prekrajanja odjeće, jednom kada vidite koliko vam zapravo bolje stoji malo prekrojena odjeća (ako treba) nego ona koju ste samo pokupili s vješalice, vaše viđenje prekrajanja odjeće će se potpuno promijeniti.

Evo nekoliko savjeta da budete sigurni da dobijate pravi kroj, bez obzira na vašu veličinu.

Škola prekrajanja odjeće

1.  Neka uvijek odjeća koju  kupujete bude taman u dijelovima koji su vam najširi. Kada kupujete pantalone neka savršeno stoje na kukovima, kada kupujete sako neka savršeno stoji oko ramena i grudi. Ostalo se može prepraviti!

2.Nađite kopetentnog i sigurnog krojača koji može napraviti prepravke za vas.One su zaista jeftine. Suziti sako na struku, skratiti pantalone…

3. Upoznajte se sa prepravcima koje krojač može napraviti. Oni su stručnjaci ali nisu mađioničari.      Ne mogu vam suknju dva broja pre malu napraviti savršenom. Kada nešto nije  moguće bolje je sašiti od materijala ispočetka, nego prekrajati beznadežno.

Slijede specifičniji savjeti za svaki tip odjevnog predmeta:

 • Kada isprobavate bluzu/košulju, pogledajte šavove na ramenima. Oni trebaju da stoje tačno na krajnjoj granici vašeg ramena. Ni više ni manje. Tačno NA! Ako su van ramena, a košulja vam stoji odlično na grudima i struku, onda to krojač može srediti. Ali ako šavovi stoje više  prema sredini ramena, isprobajte veći broj!
Škola prekrajanja odjeće

Važno je znati svoj oblik tijela i šta vam pristaje

 •  Kod suknje, prava  veličina se sastoji od prave dužine i mogućnosti da se lijepo sjedne, a da  nije prekratka. Pronaći pravu dužinu za vaš oblik tijela je proces  isprobavanja i grešaka i iskren prijatelj. Ako ste savladali dužinu suknje, probajte sjesti u njoj u kabini da vidite kako se materijal „ponaša“. Dužinu suknje lako je prekrojiti ako vam lijepo pada preko  bokova i ne zateže nigdje.
 •  Vi želite da vaše   pantalone stoje na idealnom mjestu preko vaših cipela, bez obzira da li  imaju ravan đon ili pete. Ako možete najbolje ih je kupiti nešto duže i  onda prekrojiti tu dužinu. Onda kod krojača ponesite cipele sa kojima ćete   te pantalone najviše nositi i neka vam skrati koliko želite. Druga stvar  je struk. Žene sa širim bokovima i uskim strukom rijetko kad mogu naći  savršene pantalone odmah sa vješalice u radnji. Zato kupite one koje vam      najbolje stoje na bokovima, struk se lako može suziti. Bolje je kupiti  broj veće, pa ih malo prilagoditi sebi. I ne brinite za etiketu, niko je  neće vidjeti osim vas. Uostalom skinite je pa nećete misliti o svojoj veličini.

Škola prekrajanja odjeće

 • Gledajte širinu rukava i način na koji pada niz tijelo, kod blejzera/sakoa. Morate saznati koja dužina sakoa      najviše odgovara vašem obliku tijela. Ako ste niski, duži sakoi će vas  “pojesti”. Dakle ako sako perfektno stoji u ramenima i struku, a malo je  dug, kupite ga, pa skratite na željenu veličinu. I širina rukava je nešto što  dodaje bezrazložnu krupnoću  vašem tijelu. Neka vaš krojač pogleda i ako je moguće prilagodi širinu rukava vašoj ruci.
 • Kada vidite haljinu koja vam se sviđa, ali ispod grudi ima viška materijala, lako je prekrojiti, suziti u tom dijelu. Dužina haljine uvijek može da se suzi,   kao i promjeni rajfešlus koji vam je pomalo „nesiguran“ za neki čvršći i      postojaniji, i za to se možete posavjetovati sa svojim krojačem.

Škola prekrajanja odjeće

 • Raspitajte se – u nekim većim radnjama imaju svoje krojače koji ne naplaćuju prekrajanje.
 • Nekad je zaista potrebno nešto prekrojiti da bi vam odjevni predmet ljepše stajao, i duže trajao. Ugledajte se na velike svjetske zvijezde sa crvenih tepiha – većina njih nose kreacije poznatih kreatora i modele iz novih kolekcija, ali ih prekrajaju na svoj oblik tijela ili skraćuju jer su niske.

A da li imate običaj prekrajati svoju odjeću?

1 Response
 • Lana
  November 13, 2013

  Odavno tragam za dobrim krojačem koji radi sitne prepravke. Imam jednu kesu sa stvarima koje bi trebalo prepraviti, još samo da mi neko preporuči krojača 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *