Kako odabrati sunčane naočale

U nedavnoj anketi u jednom ženskom časopisu o najdražem ljetnom modnom dodatku gotovo više od dvije trećine žena su izjavile da su im najdraže sunčane naočale! One nisu više samo predmet koji će vaše oči zaštititi od sunca, nego njime pokazujete okolini svoj stav! Kada kupujete sunčane naočale, nemojte odmah zgrabiti one najmodernije…Razmišljajte unaprijed i odaberite one koje pristaju vašem obliku lica, i koje ćete moći nositi i više od jedne sezone. Ovog puta vam nudimo nekoliko savjeta kako da pronađete savršene naočale za vaš oblik lica:

Sunčane naočale za okrugli oblik lica

Osobe koje imaju okruglo lice, obično imaju istu širinu i dužinu lica. Široki obrazi dominiraju licem, tako da možete odabrati totalno suprotni oblik naočala – četvrtasti oblik kako bi izbalansirali vaše lice.

Sunčane naočale za četvrtast oblik lica

Četvrtast oblik lica znači da širina vašeg čela je u ravni sa širinom obraza i vilice. Kako bi ublažili takav oblik lica,  odaberite ovalni okvir naočala. Dobro bi vam stajao i okrugli okvir sunčanih naočala.

 

Sunčane naočale za ovalni oblik lica

Žene sa ovalnim licem su sretnice – one mogu nositi skoro sve oblike sunčanih naočala! Dakle eksperimentirajte sa svim oblicima, od onih velikih okvira do uskih modela koji podsjećaju na ’50/’60 godine 20og vijeka.

 

Sunčane naočale za duguljast ili pravougaoni oblik lice

Pravougaono ili dugo lice imaju istu širinu čela i mjesta tačno ispod jagodičnih kostiju. Takve osobe obično imaju visoko čelo i usku bradu. Nažalost moraćete zaboraviti na uske i male naočale, jer će vam još više izdužiti lice. Veliki četvrtasti okvirovi će postići izgled savršenih proporcija lica.

 

Sunčane naočale za srcolik oblik lica

Ako imate srcoliko lice, znači da je vaše čelo najširi dio lica, i vjerovatno imate malu isturenu bradu. Zaboravite na naočale koje se naslanjaju tik uz vaše obraze ili na velike naočale. Vama će odlično pristajati mačkolike naočale ( a bićete s njima jako cool) ili avijatičarske naočale sa okruglijim gornjim uglovima okvira.

Sunčane naočale za trokutasti oblik lica

Trokutasto lice je suprotno od srcolikog lica – uske jagodične kosti i dominantna vilica. Ono što vam treba jesu naočale koje će izbalansirati vaše lice. Preveliki ovalni okvirovi su dobar izbor, kao i klasične avijatorske naočale koje nisu premale.

KADA KUPUJETE SUNČANE NAOČALE

  1. Istinsku zaštitu će vam pružiti samo naočale sa staklima sa oznakom: CR39! To je oznaka koja zadovoljava evropske standarde.
  2. Na naočalama potražite certifikat ili oznaku koja govori o postotku štetnog zračenja koje naočale blokiraju i vrsti UV zračenja od kojeg štite oči, (npr. ‘blokira 99% ultraljubičastih zraka’ ili ‘blokira 95% UV-B i 60% UV-A’.) Što je veći postotak blokiranja – naočale su kvalitetnije.
  3. Ako na naočalama postoji izraz ‘polarizirane’, to znači da leće tih sunčanih naočala smanjuju odbljesak sunca od drugih površina, ali to ne znači i da štite od UV zračenja. Ipak bolje je ako su naočale polarizirane – pa je dakle dobra kombinacija – zaštita od UV zračenja plus polariziranost.
  4. Ako naočale imaju zatamnjena stakla to ne znači automatski i da imaju UV zaštitu, ne dajte se zavarati!
  5. Plastična stakla nisu nužno lošija od staklenih ako ispunjavaju kvalitetne uslove po pitanju zaštite. Misao da plastična stakla ne valjaju je ostatak iz prošlosti, kada je zaista plastika bila puno lošije kvalitete.

DODATNI SAVJETI

  • Sunčane naočale uvijek čuvajte u orginalnoj futroli koju ste dobili uz naočale
  • Naočale povremeno čistite krpicom od mikrofibre koju ste dobili uz naočale
  • Za čišćenje naočala koristite sredstva za staklo / plastiku koja ne oštećuju glatke površine
  • Naočale nikad ne ostavljajte u zatvorenom automobilu za vrijeme ljetnih vrućina, bez obzira što su u futroli, ponekad velika temperatura u zatvorenom nepovoljno utiče na staklo/plastiku.
  • Izbjegavajte konstantno nošenje naočala na glavi ( kao raif koji vam drži kosu ) jer ih možete deformisati, i izgledaće iskrivljeno na vama!

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *