Ove zime nose se čizme iznad koljena

Više od prosječnih čizama, i nevjerovatno seksi, čizme iznad koljena su ponovo moderne. Ovo vam je savršena prilika da svoj ormar obogatite jednim ovakvim.

Ne tako davno ove čizme su se smatrale vulgarnim, i nisu nailazile na odobravanje široke narodne mase, međutim s dovoljno glamura i odlučnosti visoka moda ima moć da promijeni percepciju o bilo čemu, ali bukvalno bilo čemu.  Nije prvi put da se nešto vrati u modu, pa tako su čizme iznad koljena bile moderne 1970-ih, a evo ih ponovo 2013. Pitanje je, naravno, u čemu se razlikuje trend ove godine u odnosu na isti davnih 1970-tih? Novi ciklus ovog trenda seže od 2009/2010, kada su čizme iznad koljena stvarno prevladavale. Prošle godine je napravljena pauza, međutim ove godine su one najzanimljiviji trend sezone.

Vaše cipele su također vaše čizme

Možda vam zvuči ludo, ali temeljna stvar jeste da cipele i čizme više nisu dvije vrlo različito definirane stvari , kao što su nekad bile. Pomama za ovim čizmama je još veća od kako su one spojene iz dva dijela. Phillip Lim, BCBG Max Azria, Chanel i Prabal Gurung su krivi, odnosno njima možemo zahvaliti za ovo neuobičajeno zbivanja. Chanel im je dao punk dodir, dok je Prabal Gurung  donio neku mješavinu vojno-fetiš stila.

Ove zime nose se čizme iznad koljena

Chanel & Prabal Gurung, F/W ’13

 

Ako ste ipak za nešto klasičniju varijantu, onda se trebate odlučiti za cipele-čime kao kod BCBG ili Phillip Lim(slika 3.1). Njihove su napravljene kao salonke visokih potpetica, sa nastavkom do iznad koljena, pa tako izgledaju poput čizama.

 

Ove zime nose se čizme iznad koljena

BCBG Max Azria & 3.1 Phillip Lim, F/W ’13

Ne mora se vidjeti vrh čizme

Vjerovatno se pitate koji je smisao čizama iznad koljena ako se ne vidi da su to te čizme, međutim sudeći po modnim pistama, savršeno je u redu da se vaša odjeća preklapa sa čizmama.

Zapravo, ne samo da je ok, nego vam to daje i dodatne načine da ih nosite. Ako ste zabrinuti da čizme iznad koljena ne možete nositi sa puno toga sjetite se da vam one mogu biti svojevrsna zamjena za čarape, hula-hopke ili pak kožne hlače.

Imate dvije opcije: nositi suknju ili haljinu koja doseže do koljena ili ispod, ili nositi čizme tako visoko da vam prekriju cijelu bedra.

Ove zime nose se čizme iznad koljena

Celine, jesen/zima 2013

Drugu ideju su zagovarali  Balmain, Barbara Bui i Tibi koji su proizvodili extra visoke kožne čizme koje se penju uz nogu poput hlača. Dakle vaše sandale su vaše čizme, vaše cipele, ali su također i vaše hlače.

Ove zime nose se čizme iznad koljena

Barbara Bui, Tibi & Balmain, F/W ’13

Čizme iznad koljena za večernji izlazak

Iako su moderne već par godina, još uvijek nismo vidjeli da su uspjele zamijeniti neodoljive čizme s visokom petom, kada je upitanju večernji izlaz. Ovdje ne govorimo o izlasku na neki kućni party  ili u neki mračni noćni klub, nego o čizmama iznad koljena koje bi se nosile sa svilenim haljinama, suknjama od brokata i uz odijelo. To se počelo mijenjati ove sezone. Iako ih još uvijek nećete vidjeti na svakom crvenom tepihu, ovo otvara novu inspiraciju za stajling sa čizmama iznad koljena.

Uklopite ih u ovosezonske trendove

Tu zapravo nema mnogo ograničenja. Ograničeni ste samo onoliko koliko je ograničena vaša mašta.

Čizme iznad koljena za sportski izgled

Sportska moda ostaje kao ukorijenjen trend za koji ne mislimo da će proći u skorije  vrijeme. Za sportski trend izgled nosite elegantane kožne čizme iznad koljena sa svijetlim bojama, perforiranom kožom, džubretarcem ili kariranom jaknom.

Čizme iznad koljena u punk stilu

Kao što je već spomenuto, došao je novi val punk trenda i pravo vrijeme da čizme iznad koljena nosimo u ovom stilu. Chanelove lancima ukrašen čizme su primjer takvih ove sezone.

Odlična stvar kod čizama iznad koljena u punk trendu jeste što ostatak vašeg outfita ne mora biti tematski. Čizme kao takve su sasvim dovoljne da budu u punk stilu, a ostatak odječe, pa možete obući šta god želite.

Visoki minimalizam

Zima je idealno vrijeme za minimalizam. Sofisticirane, jednostavne siluete i raskošna odjeća čine zimsko oblačenje elegantnim. Celine je broj jedan modna kuća za minimalističke stvari, tako da su njihove kožne čizme iznad koljena minimalističke i chic.

Boho rock’n’roll

Pogrešno je tražiti siguran način nošenja čizama iznad koljena  – osobito ako su u stilu 1970-tih. Svoju inspiraciju potražite u Puccijevoj kolekciji.

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *