Neodoljivo šarmantni Amsterdam

Amsterdam je grad u kojem možete vidjeti toliko toga, grad sa toliko muzeja i galerija koje vrijedi posjetiti, redovnih i privremenih postavki, građevina i parkova, a opet u isto vrijeme, grad u kojem ne morate posjetiti ništa od toga i opet ćete toliko uživati, grad u kojem možete provesti dane samo švrljajući ulicama uz kanale, gubeći se i pronalazeći ponovo poznate tačke,  piti kafice i sjediti na klupama, opušteno, baš onako kako se u tom gradu živi. I iako smo se mi pripremili sa dvije knjige, niz članaka i Must See listica, i malim planom kako rasporediti svoje dane u Amsterdamu tako da vidimo što više toga, Amsterdam nas je od prvog momenta uvukao u svoju opuštenost i učinio da samo šetamo i gledamo oko sebe poput dvoje djece i nebrojeno puta ponavljamo kako je to grad u kojem bismo mogli zamisliti svoj život.

Počevši svoju šetnju od Glavne željezničke stanice do glavnog gradskog trga na kojem se smjestila i Koninklijk Paleis –  nekadašnja zgrada gradske viječnice, iskoristili smo savršenu priliku za posjetu jednoj od najvažnijih katedrala u Amsterdamu – Nieuwe Kerk gdje su se spojile prekrasna arhitektura, bogati vitraži na prozorima  i najznačajnija izložba reporterske fotografije – Worldpress Photo koji svake godine svoju turneju počinje sa izložbom u Amsterdamu.

Ovaj trg čini centralni dio grada iz kojeg izlazi čitav čvor ulica, sa poznatim amsterdamskim coffee shopovima, trgovinama, Red Light Districtom, ali nama nije bio toliko privlačan i svoju šetnju smo nastavili dalje prema glavnim kanalima Amsterdama, takozvanom kanalskom prstenu gdje smo se zavukli besciljno i bez stalnog gledanja u mapu i počeli doživljavati taj Amsterdam koji nas je oduševio.

Šetnja kanalima

Kroz Amsterdam se provlači 100 km kanala preko kojih se nadvija preko 1200 mostova, što govori kako je Amsterdam borio svoju bitku sa morem za svaki komadić koji je rastao.  Lako ćete pronaći vodiče i upute kako obići glavne amsterdamske kanale – Singel, Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht koje spajaju male uličice i kraći kanali koji ih presijecaju i svi zajedno čine Jordaan, meni najljepši kvart Amsterdama, ali umjesto praćenja vodiča samo se prepustite šetnji i umjesto gledanja u mapu gledajte oko sebe – u prekrasne zgradice, romantične mostiće i čarobne uličice. I ne koristim bez razloga sve te deminutive – baš takav je Jordaan – čarobni splet dugih kanala, niskih prekrasnih kuća-zgrada, uskih ulica i kao nacrtanih mostova.

I ne znate šta biste prije i šta biste više…Mi se nismo mogli oduprijeti zurenju u te prekrasne kuće izgrađene većinom tokom šesnaestog i sedamnaestog stoljeća, sada preuređene u mini zgrade sa stanovima, prekrasnih pročelja, romantičnih ulaza i ogromnih prozora koji vas pozivaju da pogledate unutra, da zamislite da živite tu, da jutarnju kaficu pijete ušuškani u fotelju uz prozor s pogledom na kanale, a noću da uživate u večeri sa prijateljima. Ta ležerna otvorenost tih prekrasnih stanova, taj osjećaj kako se živi bez opterećenosti time gledaju li drugi i kako vide vaš život, stanovi ispunjeni umjetninama i knjigama, dali su mi dojam neke lakoće življenja kakve kod nas nema i svrstali Amsterdam u onu moju listicu gradova u kojima bih rado malo (ili puno) živjela i sama.

Šetnja kanalima odvest će vas na takve mirne, elegantne, prvenstveno rezidencijalne kanale, ali i one ispunjene caffe barovima, trgovinama, ljudima. I opet i tu biste mogli provesti sate, dane, opušteno sjedeći u nekoj od caffe terasa uz kanale, ispijajući kaficu ili čašu vina, bez žurbe, hvatajući malo sunca i gledajući brodiće kako prolaze. I baš tako i treba doživjeti Amsterdam, posmatrajući ga iz nekog od kafića uz kanal ili gledajući ga iz neke od brodica kojom možete oploviti kanale i saznati priču o mnogim kućama, njihovoj povijesti i onima koji su ih gradili i u njima živjeli, razgovarajući se sa lokalcima koji su tako opušteni, ljubazni i susretljivi.

Ni ulice koje izlaze na kanale nisu ništa manje slatke i privlačne za provesti sate u njima. Ulice su malene, u glavnom bez saobraćaja, lokalci se u glavnom voze biciklima (nigdje toliku količina bicikala nisam vidjela u životu!), a ispunjene su preslatkim autentičnim trgovinama u kojima ćete naći (nama) nepoznate modne brendove najčešće izmiješane sa nakitom i detaljima za kuću. Nama su za oko posebno zapele galerije u kojima smo proveli sate – Amsterdam je grad u kojem ćete pronaći nepretenciozne galerije u kojima možete kupiti Warhola, Miroa ili najskuplje contemporary umjetnike poput Takashi Murakamija, ali isto tako i galerije sa nepoznatim ali zanimljivim mladim, još priuštljivim umjetnicima. Među galerije i radnjice zavukli su se i preslatki kafići, pa kad vam nedostaje sunca za sjediti uz kanal, ovakvi kafići su savršeni.

Noćna šetnja kanalima

Neke od najživljih uspomena i emocija koje imam iz Amsterdama su vezane za noćnu šetnju kanalima. Zaljubljeni u taj Jordaan i naročito u tu njegovu tihu i mirnu stranu jednu noć smo krenuli u šetnju i tako proveli cijelu noć među kanalima i mostićima. Noć je bila tiha, tu i tamo bi palo nekoliko kapi kišice, a ja sam  cijelom šetnjom zamišljala kako sam izašla u šetnju svojim kvartom, zagledala se ljudima u prozore, zamišljala život iza njih, birala koja od tih prekrasnih kuća je ta u kojoj živim, sanjarila. Sretali smo samo ljude koji su baš tako kako ja zamišljam samo izašli u šetnju, prošetati psa ili pak otići do prijatelja na večeru. I tako lako je bilo zamisliti život tu, noći sa pogledom na kanale i odraz kućica u njemu i na romantične lampice na mostovima.

Grad muzeja i galerija

Amsterdam je grad u kojem je teško računati na dobro vrijeme, bez obzira u kojem periodu idete, i dok sunčane dane treba iskoristiti za provesti ih na kanalima i u parkovima, ni onim kišnim vam neće biti ni najmanje dosadno. U Amsterdamu imate toliko muzeja i galerija za posjetiti, da možete dane provesti samo u tome. Najpoznatiji muzeji Amsterdama su Rijksmuseum u kojem su izloženi velikani Zlatnog doba Holandije, potom jedan od meni najljepših muzeja u kojima sam bila – Van Gogh muzej, gdje možete vidjeti neka od najvećih djela velikog i nesretnog umjetnika, te Stedelijk, muzej moderne umjetnosti. Svih tri se nalaze na Museumplein-u – kvartu muzeja, a uz njih možete naći još niz različitih muzeja, od kojih bih vam izdvojila Moco Muzej – privatni muzej smješten u prekrasnoj kući koja gleda na Rijksmuseum i u kojoj možete pogledati djela ‘rock zvijezda’ umjetnosti poput Banksy-ja. i van ove zone ćete pronaći raznolike muzeje, među kojima je turistima najzanimljiviji muzej kuća Ane Frank, pred čijim ulazom je uvijek kilometarski red.

Pogled odozgo

Uvijek je poseban doživljaj vidjeti grad iz druge perspektive – odozgo, doživjeti njegovu veličinu, krovove, ulice koje se sijeku, parkove koji su se ugnijezdili među stambenim i poslovnim zgradama. U Amsterdamu možete naći niz roof top terasa, a mi smo po tradiciji morali napraviti krug na Ferris wheel-u odakle smo uhvatili pogled na centralni dio grada i Koninklijk Paleis u sam suton.

Još zanimljiviji pogled, a naročito doživljaj ćete iskusiti ukoliko pređete na drugu stranu, brodicom od centralne stanice do A'dam Tornja, gdje možete uživati u pogledu na grad i isprobati “Over the Edge” – najvišu evropsku ljuljačku kojom ćete se ljuljati na visini od 100 metara iznad Amsterdama.

Na drugoj strani

A na drugoj strani su i Eye – zgrada muzeja filma u kojoj je i meni jedan od najljepših restorana, sa prekrasnim pogledom na novi i stari dio grada, a na vrhu A'dam tornja je prekrasan cocktail bar gdje možete uživati u čaši vina uz panoramski pogled na cijeli grad.

I kako ovo nije klasični vodič ovo nije ni blizu sve što možete vidjeti i doživjeti u Amsterdamu. Naći ćete tu i parkove, cvjetni market, luksuzne restorane, noćne klubove, Red Light District, shopping ulice, pubove, poznate palačinke, krompiriće i još toliko toga, ali ovo je moj doživljaj Amsterdam, ovo je ono zbog čega bih se vratila i zbog čega bih čak još jednom svoj život preselila…da je samo malo toplije i sunčanije :).

Ostavljam vas sa još nekoliko fotki kanala, a u odvojenom postu vam pišem o još nekim prekrasnim doživljajima i izletima iz Amsterdama, o simbolima Holandije – tulipanima i vjetrenjačama.

Fotografije: T.N. za MZT <3

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *