Nizozemska: Vjetrenjače Kinderdijka

Nizozemska je nekada bila zemlja sa preko 10.000 vjetrenjača, pa nije ni čudo da je to ostao simbol zemlje i sada. Vjetrenjače su u to doba imale različitu svrhu: prije svega sprječavanje poplava isušivanjem poldera, pa do mrvljenja sjemena za nizozemski omiljeni sos – senf, za proizvodnju ulja, ali i proizvodnju boja i papira. Danas su ostale rijetke vjetrenjače u zemlji, iz samog Amsterdama su premještene vremenom van grada, a u smaoj blizini najviše ih se može naći u turističkom selu Zaanse Schans, gdje ih možete vidjeti 8. Nama se ipak Zaanse činio pomalo turističkim, vještačkim i premalo autentičnim, pa smo se odlučili na izlet do Kinderdijka, sela na jugu Nizozemske, gdje je ostalo netaknutih 19 autentičnih vjetrenjača u jednom polju, što daje magičan prizor.

Iako doći do Kinderdijka nije baš najlakše bez auta, sam put je vrijedan truda, naročito ako se vodite onom da nije važan cilj nego putovanje i iskoristite vožnju lokalnim autobusom kroz mala sela za uživati u prizorima i upoznati i jednu drugu stranu Nizozemske. Malena sela sa nizom prekrasnih kućica, sređenih i urednih vrtova punih cvijeća, i opet velikih prozora i tog otvorenog, tako opuštenog života iza velikih prozora, učinili su da se poželimo doseliti u nizozemsko selo i uživati u toj njihovoj lakoći postojanja. Sela su uskih uličica, sa kućama čije bašte izlaze na ulicu, sa tek jednim ili dva bara, osnovnom trgovinom i, gle čuda, specijaliziranom trgovinom skupih bicikala. Ulice između sela su uske, sa nečim kod nas neviđenim i nezamislivim – ulica se svodi na jednu traku za automobile/buseve i dvije trake sa strana za bicikle. I nema nikakve nervoze, zna se ko ima prednost. U Nizozemskoj su svi, baš svi koje smo sreli iznimno ljubazni, a čak i vozači lokalnih autobusa govore osnovni Engleski.

Kad nakon dva sata vožnje malim busom koja vam je proletjela za čas u zurenju kroz prozor stignete do Kinderdijka jasno vam je zašto je vrijedilo poći na put. Za početak – turista je dosta malo, što je najvažnije nema velikih turističkih grupa. Više imate dojam da su to lokalni turisti, ali čak i lokalno stanovništvo koje je izašlo u šetnju sa djecom, vožnju bajka ili na trčanje kroz polje vjetrenjača.

Iznajmili smo bicikla i onda proveli nekoliko sati u vožnji kroz vjetrenjače, putićem između kanala, sa osmijehom preko cijelog lica, ne vjerujući koliko je prekrasan to doživljaj, zaustavljajući se tu i tamo da napravimo fotke, da uživamo u pogledu i na kraju da popijemo čaj uz jednu vjetrenjaču koja je otvorena za posjete. I kako će riječi teško vam prenijeti tu divotu, prepuštam vas fotkama da vam dočaraju koliko slikovit i živopisan je taj prizor.

Fotografije: T.N. za MZT <3

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *