Prednosti hodanja i šetnje

Jedna od prednosti šetanja jeste da možete to raditi bilo gdje! Svi znamo čuvenu izjavu dr .Oza, poznatog američkog liječnika koji savjetuje da svaka osoba treba napraviti 10 000 koraka dnevno.  I oni koji namjeravaju smanjiti broj svojih kilograma, lakše to učine ako reguliraju prehranu i upravo se pridržavaju ovog savjeta. A da bi ste to ostvarili, potrebno je napraviti plan, i to jako jednostavan: trebate se samo pokrenuti i izaći kroz vrata vašeg stana ili kuće!

Ali hodanje većinom dosadi, jer se krećemo istom rutom, i onda sve manje to činimo. Dakle moramo mijenjati pravce – da bi nam ova aktivnost bila zanimljivija, ugodnija i praktičnija.

Prednosti hodanja i šetnje

Regularna lagana šetnja nam omogućava da otkrijemo područje u kojem živimo. Svaki korak može biti avantura za sebe, da iskusimo ono što se događa oko nas. I ona kratka brza šetnja može nam pružiti uvid u panoramu našeg susjedstva. Možemo osjetiti mijenjanje sezone, osjetiti miris dolaska prvog snijega ili toplih dana. I prostora imamo svuda oko nas, dovoljno je da imamo volju za šetnjom.

Ne moramo imati ravnu površinu i prirodu, različit prostor nam daje različite mogućnosti. Hodanje uz brdo ubrzava rad vašeg srca i troši više kalorija. Isto tako više rade mišići stražnjice i nogu. Ponekad hodanje uzbrdo ima veću šansu za povredom, ali onda trebate usporiti, nagnuti se malo naprijed i malo više paziti.

Za one koji ne vole ovakvu vrstu vježbanja i osjećaju se čudno tako sami šetati po kvartu grada u kojem žive,  hodati mogu i u tržnom centru, jednostavno se šetkati, razgledati izloge ( ne morate ništa kupiti ). Tržni centri omogućuju adekvatnu temperaturu prostora i ravnu površinu.

Također je idealna aktivnost za one koji imaju pse za kućne ljubimce. I vama treba ista vježba kao i njima, dakle povodac u ruke i šetajte svoje pse! A isto mogu učiniti mlade mame i tate koji mogu izvesti u šetnju svoje malu djecu.

Beneficije hodanja / šetnje

Hodanje je jako dobro za vaše srce, spriječava dijabetes. Također pomaže u regulaciji kilograma. Isteže vaše mišiće i ubrzava metabolizam. Ako imate problema sa cirkulacijom krvi šetnja je odlična aktivnost za vas. Jednako tako uspješno otklanja mogućnost depresije i daje vam pozitivan pogled na život. Dakle daje vam samopouzdanje!

Sigurnost hodanja / šetnje

Najbolje je da se klonite prometnih površina, koje će vas ometati u vašoj aktivnosti. Također morate imati adekvatnu odjeću i obuću za hodanje – od prirodnih laganih materijala kao što je pamuk, ne previše zatezljivih ili opuštenih. Najvažnije je imati dobre udobne patike!

Ako želite pratiti broj vaših koraka, kupite pedometar – koji to bilježi. I uvijek sa sobom nosite malu bocu vode.

Ne zaboravite – ako ne možete napraviti tih 10 000 koraka dnevno – možete barem odvojiti 20 minuta do pola sata,  za hodanje. Ujutru razbudite organizam brzom šetnjom do tramvajske ili autobuske stanice, ili na pauzi prošetajte umjesto da sjedite u kancelariji.  I iskoristite ovo ljeto i svoj odmor za romatične šetnje sa dragom osobom pored mora ili kroz prirodu.

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *