Novčane greške koje pravimo

Provjerite koje to novčane greške najčešće pravimo prema knjizi ” Generacija zarađuje:  profesionalni vodič za potrošnju  i investiranje ” autorice Kimberly Palmer, novinarke U.S News-a.

Budžetiranje na kratkoročne staze

Istraživanja sugeriraju da kreiranje godišnjeg budžeta umjesto mjesečnog, bolje prolaze, više zbog toga što se mi osjećamo manje pouzdani sa kreiranjem budžeta za veći period, i zato više  razmišljamo i pazimo na stavku dodatni troškovi. U jednoj studiji, studenti su pretjerali svoj mjesečni budžet sa potrošnjom više od 40 % , dok su godišnji budžet prešli samo za 3 %.

Pretjerana potrošnja na kućanstvo

Gotovo je nemoguće napredovati sa finansijama ukoliko imate idealni omjer na ono što potrošite tri puta više priliva novca. Ali kažemo to je idealna računica. Mnogi ljudi se spotaknu u financijama upravo na potrošnju u kućanstvu. Financijski savjetnici predlažu da se 1/3 odvoji odmah novca za kućanske potrepštine. Ali za mnoge ljude to je gotovo nemoguće.

Preskakanje ulaganja u karijeru

Ulaganje  u karijeru, kursevi, razvojni programi vam mogu pomoći u pronalasku drugog posla ili da se izvadite iz rutine karijere. Postoje određene cijene za određene kurseve, ali je mnogo jeftinije ponekad izvesti na ručak ili naći se na neobaveznoj kafi sa iskusnijim kolegama pa ih upitati za savjet. Ako npr niste vješti u kompjuterskim programima, zamolite prijatelje da vam pomognu u savladavanju određenog programa, a vi im zauzvrat skuhajte nešto, kupite neku sitnicu… To je dobitak za obje strane!

Zaradite novac sa više strana

Prosječan uposlenik promjeni 10 poslova do svoje 36 godine. Neki od njih su volonterski, a mnogi dolaze tokom otkaza. Zaradite novac sa više strana i imaćete bolju financijsku stabilnost. Znamo da je teško boriti se samo s jednim poslom, a kamoli s njih više, ali ovdje mislimo na freelance posao poput čuvanja djece preko vikenda, davanja instrukcija učenicima, kucanja i prevođenja tekstova, izradu nakita i drugih zanimljivih malih obrtničkih poslova na kojima možete zaraditi, pa makar nešto simbolično.

Dugovanja

Nije svako dugovanje loše. Ako vam ono omogući povratak u školu ili napredovanje u poslovnom svijetu, onda je to pametno ulaganje. Ako ste toliko uplašeni od dugovanja, i definitivno ih izbjegavate, onda ustvari propuštate možda dobre prilike koje vam mogu poboljšati život. S druge strane ako stalno uzimate kredite i navikli ste jednostavno da ih imate, možete se izgubiti u njima, previše dugovati bez mogućnosti vraćanja na vrijeme.

Pokušavate pobijediti tržište dionica

Pronaći pravo vrijeme za ulaganja je poput gledanja u kristalnu kuglu. Zato je najbolje ulagati malo po malo, raspitati se o tržištu. Ta mala ulaganja su najsigurniji način s obzirom kako se berze danas ponašaju.

Ako ste krenuli u ulaganje sa barem malim dijelom novca koji imate, i stalno ste zakačeni na berzu i gledate uspone i padove svojih dionica, samo ćete sebe izludjeti i stalno biti pod stresom. Umjesto toga fokusirajte se na hobije, porodicu, izlazite malo vani. Izbjegavajte novosti sa televizije koje se bave stanjem na berzi kao što su krahovi. Ako su vaše investicije male i išli ste na sigurne varijante, tada ste uradili najpametnije što ste mogli i ne možete ništa mijenjati.

Pretjerano trošite na poklone

Rođendani, godišnjice, nova godina – svaki mjesec morate kupiti barem nekoliko poklona. To je u redu, ako su vam pokloni skromni, ciljani i personalizirani. Međutim ako ste široke ruke i volite davati ekstravagantnije poklone, godišnje potrošite sigurno više nego što zapravo želite, a taj novac možete iskoristiti za nešto drugo. Također sebi pokušajte ugađati malim sitnicama, ne mijenjajte često tehnologiju poput televizora, laptopa, mobitela…

Podcjenjujete porez

Osobe koje zarađuju mimo svoje plate, od freelance posla ili biznisa sastrane imaju mogućnost puno više izgubiti kada dođe vrijeme za prijavu poreza. Provjerite sve detalje vezane za prijavu i dobro čuvajte dokumentaciju.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *