Nove TV serije za zimske dane

Ne znam za vas, ali ja u posljednjim godinama mnogo više gledam serije nego filmove, a razloga je mnogo: serije su postale toliko kvalitetno urađene, sa izvrsnim glumačkim ekipama, scenografijama, pričama, lako me uvuku i uz to su savršene bilo da želim pogledati samo jednu epizodu pred spavanje ili provesti kišni vikend na kauču pod dekicom uz seriju i kaficu. Tokom zimskih dana se broj takvih vikenda i sati provedenih uz serije još dodatno poveća, pa kako sam zadnjih vikenda pronašla i pogledala nekoliko odličnih serija, željela bih ih i podijeliti s vama.

1. Sluškinjina priča (The Handmaid's Tale)

Napravljena prema knjizi Margaret Atwood, koja je naglo ponovo postala aktualna u zadnjoj godini, ova fantastično urađena serija oslikava distopijsku sliku totalitarnog režima u kojem je žena vlasništvo države i njena uloga je prvenstveno (i skoro jedinstveno) rađanje potomaka režima. Najstrašnije je što serija pokazuje kako lako društvo sklizne u takvom smjeru i kako preko noći se možemo probuditi u režimu čiji smo lagani dolazak ignorirali. U novom režimu, porodicama visoko pozicioniranih časnika, koje ne mogu dobiti dijete, dodijeljena je sluškinja, odabrana iz grupe plodnih žena koje prolaze kroz posebni teror priprema i ispiranja mozga za novi režim.  Sluškinjina uloga je roditi dijete časniku i ukoliko u tome ne uspije, šalje ju se u Kolonije gdje je osuđena na skoru smrt.

foto: SpolierTV

2. The Marvelous Mrs. Maisel

Ova serija je bila tako ugodno iznenađenje, nisam očekivala mnogo od nje, a na kraju sam pregledala čitavu sezonu tokom jednog vikenda i baš uživala u tome. Duhovita i zabavna, sa simpatičnim i zanimljivim likovima i britkim konverzacijama, ovo je serija totalno osvježenje. Mrs. Maisel je serija o američkoj kućanici u pedesetim godinama, čiji život izgleda savršeno uređen a ona savršena supruga i podrška svom uspješnom mužu koji bi da postane stand up komičar. Kako joj se život raspada u nekoliko dana, tako Midge otkriva svoj talent za stand up komediju i kroz lagane šale donosi teške istine o položaju žene u društvu u tim godinama. Obavezno pogledati!

foto: SpolierTV

3. Alias Grace

Rađena prema knjizi Margaret Atwood, baš kao i Sluškinjina priča, ovo je predivno napravljena adaptacija mračne priče o mladoj djevojci iz Ontaria, zatvorenoj zbog ubistva iz 1843. godine. Kroz duge sesije između mladog doktora i Grace koja je sad već provela petnaest godina u zatvoru, doktor pokušava shvatiti kakvu je Grace ulogu imala u ubistvu svog gazde i njegove ljubavnice, dok Grace mijenja svoje raspoloženje, stav i ton između arogantnog, manipulativnog, povrijeđenog i jakog, pa cijelu seriju je teško shvatiti da li je Grace samo nesretna žrtva ili pak manipulativni ubica.

foto: CBC

4. Crown

Za sve ljubitelje historijskih serija i one koji su uživali u prvoj sezoni serije o engleskoj kraljici Elizabeth II, druga sezona je sigurno na listi kao i meni. Još ju nisam pogledala, ali vjerujem da ću se navući kao i na prvu. Serija nastavlja prikazivati kako su privatne potrebe i želje Kraljice, uvijek podređene pravilima protokola i njene uloge, ali nam prikazuje i njen razvoj kao monarha, te

foto: Youtube

5. Mindhunter

Za ljubitelje krimi serija, ovo je prava poslastica za hladne dane: serija smještena u sedamdesete godine koja pokazuje početke razvoja psihologije ubistva, profiliranja serijskih ubojica i ulaska u um ubice. Dvojica FBI agenata pokušavaju ući u um već poznatih čudovišta,  najgorih serijskih ubojica svog vremena, da bi shvatili kako spriječiti slična ubistva u budućnosti.

foto: VoxSpace

6. Big Little Lies

Serija koja po svom opisu je na prvu djelovala kao upgrade Očajnih kućanica, ali sa mnogo poznatijom ekipom, je tokom svoje prve sezone već se pokazala kao pametnija i zanimljivija verzija života bogatih kućanica sa naizgled savršenim životima i savršenim kućama uz more. Ipak, sav taj savršeni život, dobrotvorni rad i pokušaj da su savršene u svemu vodi nesigurnostima, borbama moći i ljubomori.

foto: HBO

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *