Savjeti za nove zaposlenike

Trebate li neke savjete za novi posao? Ako ste dovoljno sretni da ste našli posao, svaka vam čast! To nije lako na današnjem vremenu, pa budite ponosni na sebe. Ili možda mijenjate karijeru. Bilo kako bilo, nije lako biti novi zaposlenik, čak može biti obeshrabrujuće. Dakle, slijedite ove savjete za novi posao i napravite pozitivan dojam na svom novom radnom mjestu …

novi zaposlenik

Uradite istraživanje
Prvi od savjeta za novi posao je da trebate napraviti istraživanje i naučiti što više o svom novom radnom mjestu. Čak i na intervju fazi, trebali biste saznali što više možete, tako da date dojam da stvarno želite raditi tamo. Naravno da ne možete naučiti sve prije nego pođete raditi, mnogo toga ćete saznati tek tokom vremena, ali je korisno biti spreman koliko god je moguće.

Budite druželjubivi
Lijepo je ako vaši novi saradnici učine da se osjećate dobrodošli, ali nemojte dopustiti da oni moraju sve uraditi. Stidljivost vas može spriječiti da napravite prvi korak, ali se možete činiti ravnodušnim i nezainteresiranim za poznanstva. Umjesto toga, budite društveni. Smijte se i razgovarajte sa ljudima kada dobijete priliku. To će vam pomoći da se smjestite i vaš se novi posao neće činiti toliko zastrašujućim.

Pitajte za pomoć
Potrebno je neko vrijeme da naučite raditi novi posao. Nikako ne možete znati sve prije nego što ste započeli. Čak i ako ste radili sličan posao prije, vaše novo radno mjesto može imati drugačiji način rada. Dakle, ne bojte se pitati za pomoć ako je to potrebno. Ljudima neće smetati da vam daju savjete, naravno sve dok ne očekujete previše od njih.

novi zaposlenikOstavite dobar dojam
Ostavite dobar dojam na svoje šefove i saradnike od početka. Tačnost je vrlo važna, pogotovo kada ste novi zaposlenik. Provjerite koliko vam vremena treba da stignete na posao, i predvidite vrijeme za nepredviđene stvari koje se mogu desiti, na primjer: gužva u saobraćaju. Također imajte “pametni” izgled, provjerite da li su vaše cipele čiste, nokti uredni, i ne pretjerujte sa šminkom.

Slušajte
Čak i ako mislite da znate kako trebate raditi vaš novi posao, slušajte ono što vaši saradnici kažu. Oni rade duže i znaju puno o tome kako se posao treba obaviti. Pokazivanje da ste spremni slušati će dati pozitivan dojam

Ako ste u nedoumici, provjerite
Mnogi novi zaposlenici naprave greške tako što se previše trude da pokažu kako su marljivi. Žure da obave zadatak, te ili izostave ponešto ili to urade na krivi način. Ovo se dešava jer ne žele priznati da u nešto nisu sigurni. Ako ste u nedoumici, provjerite sa saradnicima ili sa vašim šefom ono što bi trebali učiniti. Bolje je pitati nego pogriješiti.

 Pokažite entuzijazam
I na kraju, pokažite entuzijazam za svoj novi posao, bez da se pravite pametni i isključite sve ostale. Možda to nije vaš posao iz snova, ali vi dugujete to ljudima koji vam plaćaju da bi dobro obavili posao. Ako na stvari gledate pozitivno, to vam može pomoći da se lakše adaptirate i pomoći će vam da se radujete odlasku na posao svaki dan.

Većina ljudi se osjeća malo nervozno zbog polaska na novi posao. Sjetite se da je svako makar jednom bio novi uposlenik. Uskoro ćete se prilagoditi na različite rutine i načine obavljanja stvari. Da li ste nekad napravili neke ogromne pogreške na novom poslu, ili pak dali otkaz prvi dan? Pišite nam u komentarima?

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *