Pariz: Moja mjesta za kafu i kroasane

Pariz je čisti hedonizam, koji svojim predivnim parkovima, širokim avenijama, tematskim knjižarama, raznovrsnim prodavnicama, šarenim cvjećarama, mirisnim i ukusnim pekarama, malim i velikim restoranima i tradicionalnim i dizajnerski uređenim café barovima nudi bezbroj mogućnosti da uživate svim čulima u svakodnevnici, po mnogima, najljepšeg grada na svijetu. Pariz je čaroban grad za koji su neophodne godine da se istraži, ali samo par trenutaka da se zavoli.

Jer, Pariz je ljubav na prvi pogled. Pored najbolje svjetske arhitekture, prestižnih univerziteta, bezbroj kulturnih i zabavnih dešavanja, velikih i malih svjetskih modnih brendova, i samih Parižana čiji modni i uopšte životni stil je nepogrešiv, ono što upotpunjuje atmosferu u gradu su i njegove pekare, restorani i café barovi. Teško je odabrati samo par njih za jednu parišku četvrt, a pogotovo za čitav grad kojem je ispijanje kafe uz svježe kroasane tradicija i svakodnevnica. Inspirisan postom Milano: Moja mjesta za kaficu i na Nadinin nagovor, predstavljam vam nekoliko mojih najdražih mjesta za kafu i kroasane u Parizu. Ali za početak, prvo: Bonjour!

Radiodays, Rue Alibert, Pariz, 19. april 2017., ©Boris Trapara, IG: @olovni

Radiodays ima vjerovatno najbolju kafu u Parizu. Ovaj café bar se nalazi blizu Canala Martin na kojem se često okupljaju studenti, ali i drugi Parižani. Dio grada u kojem se nalazi Radiodays je jako popularan za dnevnu pauzu, ili odmor poslije posla uz Canal Martin. Tu ćete vidjeti pravi mix internacionalnih studenata i uopšte mladih iz cijelog svijeta koji prihvataju Pariz kao svoj dom i koji uživaju uz muziku, snedviče, vino i, najčešće, jagode. Radiodays dobro prenosi ovu atmosferu, iako je dosta mali café bar. Enterijer je „omekšani“ industrijski stil sa dostupnim knjigama, dnevnom štampom i svježim voćem za svježe sokove. Preko puta se nalazi Le Carillon Paris, takođe popularan među lokalcima.

Marcel, Villa Léandre, Pariz, 16. maj 2017. i Gilles Marchal, Rue Ravignan, Pariz, 29. mart 2017., ©Boris Trapara, IG: @olovni

Montmartre je jedan od najšarmantnijih dijelova Pariza i pretstavlja ono što je Baščaršija za Sarajevo, ili Skadarlija za Beograd. Tu postoji nekoliko kultnih i fotogeničnih caféa, kao što su Le Consulat i La Maison Rose (trenutno zatvoren), Café des Deux Moulins, te restoran Le Moulin de la Galette. Oni su često prepuni turista, a mlađe Parižane ćete naći u Marcel-u, meni najdražem café-restoranu na Montmartru. Enterijer je industrijski, a kafa odlična. Ovdje se najbolje osjeti duh modernog i pomalo hipsterskog Pariza. Marcel je smješten na uglu Avenue Junot i Villa Léandre, ulice u kojoj su kućice iz Andersenovih bajki. Extra savjet za najukusnije kroasane na svijetu: svratite u slastičarnu/ pekaru Gilles Marchal.

Angelina, Rue du Bac, Pariz, 18. novembar 2016. i Angelina, Rue de Vaugirard, Pariz, 27. april 2017., ©Boris Trapara, IG: @olovni

Ako se nađete u Luksemburškom parku, svratite u Angelinu na preukusne i iskreno preskupe kolače i toplu čokoladu. Angelina je jedan od najstarijih lanaca slastičarnih i caféa ovog tipa u Parizu, kakve su i među turistima popularne Ladurée i Pierre Hermé. Angelina se može naći na nekoliko mjesta u gradu, a najpopularnija je ona u Rue de Rivoli. Namještaj je stilski, konobari sa kravatama i leptir mašnama, a atmosfera je pomalo uštogljena sa starijim Parižanima i nešto turista. Ovo je definitivno mjesto na koje bi odveli vaše roditelje i nije mjesto za svakodnevnu kafu i kolače.

Judy, cantine qualitarienne, Rue de Fleurus, Pariz, 02. decembar 2016. i 27. april 2017., ©Boris Trapara, IG: @olovni

U blizini Luksemburškog parka, vjerovatno i najljepšeg pariškog parka, nalazi se i Judy, cantine qualitarienne. Ali, za razliku od Angeline, atmosfera je mnogo opuštenija i gosti su uglavnom mlađi Parižani i rijetko turisti. Ovdje možete popiti odličnu kafu i zasladiti se nekim od zdravih slastica kakav je avokado tart. Judy nudi i zdravi doručak koji se priprema na licu mjesta i služi uvijek svjež. Enterijer je pomalo skandinavski, ali sa upečatljivim pariškim akcentima. Muzika je uvijek tiha, tako da ćete često čuti francuski i polako utonuti u parišku svakodnevnicu.

Merci, Boulevard Beaumarchais, Pariz, 18. maj 2017. ©Boris Trapara, IG: @olovni

Merci je concept store i café u jednom. Nudi pisaći pribor, notese, časopise, knjige, posuđe i pribor za jelo, pribor za ličnu higijenu, namještaj, i bezbroj različitih predmeta koje koristimo u svakodnevnom životu. Zaštitni znak Merci-a je oldtimer koji je parkiran ispred glavnog ulaza i koji je tematski dekorisan u zavisnosti od godišnjeg doba. Café je mali i ispunjen različitim knjigama i podsjeća na stare biblioteke, a gosti su uglavnom stranci, ali i Parižani.

Le Dôme, Boulevard du Montparnasse, Pariz, 27. mart 2017. i La Rotonde, Boulevard du Montparnasse, Pariz, 02. maj 2016. ©Boris Trapara, IG: @olovni

Le Dôme i La Rotonde su zapravo restorani, ali oni pravi pariški kakvi se mogu vidjeti u starim francuskim filmovima. Oba se nalaze u dijelu grada koji se zove Montparnasse, meni najdražem i jednom od najljepših dijelova za život u Parizu. Enterijer je klasični, gosti su većinom stariji Parižani, a nekada su u ovim restoranima sjedili i Miroslav Antić, Scott Fitzgerald, Roman Polanski, Jean-Paul Sartre, Ernest Hemingway… Kafa je odlična. Atmosfera tipična pariška sa malim okruglim stolovima, baštama koje gledaju na Bulevar Montparnasse i muzikom koja će vas odvesti u najljepše vrijeme pariške istorije.

Fragments, Rue des Tournelles, Pariz, 20. mart 2017., ©Boris Trapara, IG: @olovni

Fragments je jako popularan café među mladima u Parizu, a posebno njihov svježi avokado tost. Prostor je mali, atmosfera ugodna. Nalazi se u blizini Place des Vosges, u dijelu grada u kojem možete naći dosta malih umjetničkih galerija, malih butika francuskih dizajnera, malih salona namještaja, nekoliko porodičnih parfimerija i više tematskih knjižara. Fragmets služi dobru kafu, ali i nekoliko jednostavnih slastica i slanih užina u duhu zdrave ishrane.

République of Coffee, Boulevard Saint-Martin (Place de la République), Pariz, 22. mart 2017., ©Boris Trapara, IG: @olovni

République of Coffee je prijatan i moderan romantični pariški café koji se nalazi na kultnom Place de la République koji je postao popularan u pariškoj istoriji po većim javnim okupljanjima, koncertima i demonstracijama. Espresso u République of Coffee možete zasladiti sa nekom od slastica iz dnevne ponude i ispijajući ga uživati u pogledu na jedan od najvećih gradskih trgova francuske metropole.

Les Deux Magots, Place Saint-Germain des Prés, Pariz, 16. decembar 2016. i Café de Flore, Boulevard Saint-Germai, Pariz, 30. mart 2017. ©Boris Trapara, IG: @olovni

Kultni pariški café-restorani su Les Deux Magots i Café de Flore koji se nalaze na Bulevaru Saint-Germain. Preporuku za ova dva mjesta ćete naći u svim turističkim vodičima, pa ipak u oba café-restorana najviše je starijih Parižana. Međusobno se ne razlikuju puno, tako da nije ni važno koji ćete odabrati da bi osjetili duh starog Pariza. Ono što im je zajedničko jeste odlična i skupa topla čokolada i jednako skupi i ne baš ukusni kolači. Café de Flore i Les Deux Magots su mjesta za sjedenje i posmatranje prolaznika i mjesta koja su uvijek prepuna ljudi.

Boot Café, Rue des Grands Augustins, Pariz, 10 novembar 2016. ©Boris Trapara, IG: @olovni

Boot Café postoji na dvije lokacije, prvi otvoreni je u Rue du Pont aux Choux (blizu Merci-a), a drugi, meni draži je u Rue des Grands Augustins i nalazi se u jednom od najstarijih dijelova Pariza, Saint-Germain des Prés. Oba café bara su popularna među studentima i nude odličnu kafu uz dnevnu štampu i lifestyle časopise. Stolice su lijepe, ali ne baš tako udobne, ali su različite vrste kafe i svježih sokova koji se nude odlični. Ovo je dobro mjesto za napraviti kratku pauzu tokom obilaksa grada, ili sastanak sa prijateljima.

Ladurée, Pariz, 10 novembar 2016. ©Boris Trapara, IG: @olovni

Izbor caféa u Parizu je zaista ogroman, a odabrana mjesta su moji favoriti, ali su samo mali dio svega što nudi francuska prijestolnica. Nadam se da će vam ovih par fotografija i kratkih opisa približiti parišku svakodnevnicu i kulturu ispijanja kafe. A za kraj zasladite se francuskim macaronsima. Ladurée ima najbolje. Au revoir!

Tekst & Foto by: Boris Trapara

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *