Predivni otoci koje trebate posjetiti prije nego što nestanu

Ovi tropski dijelovi raja te poznati urbani otoci su pod prijetnjom zbog rastuće razine svjetskog mora i mogli bi se naći pod vodom u narednih 50 ili 100 godina.

1. Maldivi

Samo malo sjevernije od Ekvatora, u Indijskom Oceanu, 1120 otočića na Maldivima privlače svježe mladence i ostale koji vole uživati na plaži (oko milion turista godišnje) svojim predivnim plažama, resortima od 5 zvijezdica i prilikama za ronjenje. Nažalost, ovi otoci se nalaze jedva iznad razine svjetskih mora (oko metar i po) i naučnici predviđaju da će zbog rastuće plime biti potopljeni do kraja ovog stoljeća. Mohamed Nasheed, predsjednik Maldiva od 2008. do 2012. je 2009. godine održao podvodni sastanak kako bi privukao pažnju javnosti na rastuće količine emisije štetnih gasova koji doprinose efektu staklene bašte, a zbog čega raste nivo svjetskih mora.

 

2. Venecija

Povezana sa Italijom pomoću mostova, Venecija tone svake godine za oko 2 centimetra – prema izvještaju iz 2012. godine. Poplave postaju sve češće: 1900-ih godina je glavni trg bivao preplavljen otprilike 10 puta godišnje, dok je sad već preplavljen i do 100 puta godišnje. Kako bi spasili Veneciju, vlada je započela projekat vrijedan nekoliko milijardi kojim se planira izgradnja protivplavnih ograda od kojih će neki težiti i do 300 tona. Ipak, mnogi se boje da je to samo privremeno rješenje.

 

3. Sejšeli

Nedaleko od obale Kenije, nalazi se 115 koraljnih i granitnih otoka koji pripadaju Sejšelima a dom su raskošnim džunglama i predivnim vodopadima. U posljednih 100 godina, klimatske promjene u Indijskom Oceanu su dovele do oštećenja koraljnih grebena koji štite ove otoke, što je dovelo do predviđanja da će Sejšeli biti pod vodom prije kraja ovog stoljeća. Ujedinjeni Arapski Emirati su instalirali 8 vjetrenjača koje bi trebale smanjiti emisije štetnih gasova i usporiti globalno zagrijavanje. Ipak, Sejšeli su zaslužni za manje od 0,1 posto štetnih gasova tako da ih ove mjere najvjerovatnije neće spasiti.

 

4. Tuvalu

Locirani u Pacifiku, na pola puta između Australije i Havaja, Tuvalu je lanac grebena koji se rasprostiru na oko 500 kilometara kroz Južni Pacifik. Jedno istraživanje je predvidjelo da će Tuvalu, koji je na najvišim razinama samo 5 metara iznad mora, biti potopljen za 30 d0 50 godina. Situacija je postala toliko ozbiljna da je Novi Zeland dozvolio da svake godine imigrira 75 tuvaluanaca.

 

5. Maršalovi otoci

Također locirani u Južnom Pacifiku na pola puta između Havaja i Australije, grebeni Maršalovih otoka su dom predivnoj prirodi i mjestima za ronjenje. Ipak, glavni grad, Majuro je redovno pod vodom kada na naiđu visoke plime u februaru i martu.

 

6. Toresov prolaz

Nedaleko od sjeverne obale Australije, ovih 274 otoka su dom populaciji domorodaca veoma distinktivne kulture i prelijepoj topografiji. Poplave su postale svakodnevica za veliki broj otoka, dok je 6 otoka pod akutnom opasnosti da bude definitivno potopljeno. Vlada je izbjegla ovu krizu tako što je uložila 26,2 miliona da popravi zidove za zaštitu od mora, ali to je ipak veoma privremeno rješenje.

 

7. Mikronezija

Sastavljena od 4 različite države sa unikatnim kulturama i atrakcijama kao što su podvodne ruševine Chuuk – Mikronezija je na nekim mjestima već potopljena. Predviđa se da 607 otoka Mikronezije neće biti pogodni za stanovanje do kraja ovog stoljeća.

 

8. Manhattan

Pošto je dom za više od 8 miliona ljudi, lako je zaboraviti da je Manhattan otok – iako biva uništen u skoro svakom apokaliptičnom filmu. Ovih 50-ak kvadratnih kilometara New Yorka se nalaze samo 5 metara iznad razine mora, a u nekim dijelovima čak i niže. Zbog rastuće razine mora, većina ovog otoka će biti pod vodom u narednih par stoljeća.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *