Puglia, čarobni kutak Italije

Mnoga su se putovanja skupila u ladici i strpljivo čekaju da ih podijelim s vama, da vas možda inspirišem da i same se uputite na švrljanje tim ulicama, da se zaljubite u te gradove ili da vas pak podsjetim na neke vaše šetnje i doživljaje tih mjesta. Iako ima i onih svježijih, već dugo s vama želim podijeliti jedno prekrasno putovanje u čarobni kutak Italije, tek nedavno otkriven od turista i još uvijek magičan, blago začaran i prepun prirodnih divota koje oduzimaju dah.

Uz čarobne uvale, duge pješčane plaže i dramatične pećine u koje se uvuklo more, Puglia ima i prekrasne srednjovjekovne gradove i utvrde, kao i nacionalne prirodne parkove. I iako smo mi velike švrljalice, nismo uspjeli vidjeti ni blizu sve što je u Pugli vrijedno posjete, pa ćemo s vama podijeliti samo one nama najljepše i najzanimljivije momente koje smo uspjeli doživjeti tokom tih septembarskih dana kasnog ljeta.

Mi smo svoj obilazak počeli sa jednim od takozvanih ‘citta bianche’, u regiji “Valle d’Itria”,-najbjeljem od bijelih gradića – Ostuniju. Dok mu prilazite njegova bjelina blješti, gradić se uzdiže u nekoliko nivoa, a čitavim prizorom dominira katedrala koja se uzdiže u njegovom centru. Jedan od onih slatkih uspavanih gradića za švrljanje uskim isprepletenim ulicama, razgledavanje radnjica i ispijanje kafice ispred katedrale.

Must see gradić Puglie je Alberobello, UNESCO zaštićeni sajt i dom ‘trullija’ – unikatnih nastambi sa kupolosto naslaganim krovom, koje se mogu naći samo u Pugli. I već dok se vozite kroz ovu regiju vidjet ćete ove neobične kućice uz put, u poljima maslina, često prekrasno restaurirane, ali tek u Alberobellu ćete naći čitavo selo od preko hiljadu trullija, od kojih su sada mnogi restorani i trgovinice. Alberobello je nastao u XVI stoljeću, kada su seljaci odlučili izgraditi selo za sebe, ali tako da ga mogu u svakom momentu uništiti u slučaju inspekcije koja bi dovela do plaćanja poreza Napuljskom kraljevstvu.

Na krovovima ćete često vidjeti iscrtane simbole, koji dolaze iz različitih tradicija i vjerovanja (paganskih, katoličkih, magije), a koji su trebali kući donijeti prosperitet ili zaštiti ju od nesreće.

Moje prvo zaljubljivanje u Pugli ipak se desilo tek krajem dana, kada smo stigli u Polingano a mare, gradić smješten na rubovima litica, sa morem uvućenim u pećine ispod njega, i savršenom malom uvalom između oštrih stijena koje se usijecaju u more.

Zamislite zaplivati u ovoj predivnoj uvalici i uvući se potom u pećinu ispod ovih stijena…magično, naročito nakon dugog dana provedenog u obilasku.

A unutra u srednjovjekovnom gradiću: ulice uske i slatke, stvorene za švrljanje, restorančići i caffe barovi ispunjeni lokalnim stanovništvom i turistima, i život usporen, južnjački.

Puglia, a naročito njen jug – Salento, su postali posebno popularno ljetno odredište zbog spektakularnih plaža, od kojih se Talijani posebno ponose svojim Maldivima Salenta (a imaju i Caribe 🙂 ). Kao što možete pretpostaviti, to su višekilometarske pješčane plaže, sa morem kojim se možete šetati pola sata u dubinu.

Ipak, nas je puno više oduševila jadranska strana obale, sa malim ali prekrasnim, divljim plažama, dramatičnim stijenama koje se uzdižu u vodi, pećinama kroz koje možete plivati i neobičnim uvalama. Mi smo ih posjetili tek nekoliko, među njima najljepše Sant Andrea, Grotta Della Poesia i Baia dei Turchi,  a Puglia je prepuna takvih uvalica za istraživanje. Pravi je užitak plivati u ovakvim uvalama kristalno čistog mora, kroz tunele koje je more sebi stvorilo i prirodne bazene okovane stijenama.

Puglia, Grotta della Poesia

Sant Andrea Puglia

Baš kao i plaže, tako i svaki gradić ima nešto svoje što ga izdavaja, i dok je Otranto srednjovjekovni gradić u prekrasnim zidinama, sa slatkim uličicama i restorančićima, Gallipoli je stari ribarski gradić, izblijedio i blago oronuo uz more i svoje ribare, uskih uličica i zgradica koje se naslanjaju jedna na drugu. U Pugli (kao i svuda u Italiji) se jako ponose svojom kuhinjom, koja kombinira jela unutrašnjosti (di terra) i mora (di mare). Ipak, domaćini u restoranima neće biti baš sretni ako ne cijenite mnogo sirove morske plodove i ribu, jer svježi morski plodovi su njihov najveći specijalitet.

Gallipoli

I za kraj, barokna ljepotica Puglie, grad Lecce, kojeg još zovu Firenca Puglie i koja je pobrala naše simpatije. Predivan grad za švrljalice: divne, žive ulice, galerije sa slikama i fotografijama (jednu smo čak ponijeli i kući!), wine barovi i restorančići i barokne građevine za diviti se. Dok štetate ulicama na svakom koraku vas nude taralinima, tipičnim pecivom-grickalicom Puglie za kojim su Talijani ludi. Lecce je jedan od onih gradova gdje biste svako malo sjeli i uživali gledati prolaznike, piti kaficu ili čašu vina, a u isto vrijeme vas vuče da ga istražujete dalje, da se uvučete u zavojite uličice i otkrijete slijedeću divotu iza ugla.

Puglia

Nadam se da sam vam uspjela prenijeti bar mrvicu divote koju smo mi otkrili u Pugli i inspirirati vas za neko buduće ljetovanje ili produženi vikend na jugu Italije.

Ostavljam vam da sami otkrijete sve što Puglia pruža, a sva praktična pitanja o tome kako stići, gdje odsjesti, kako obilaziti i slično, samo nam ostavite u komentare!


Fotografije: T.N.

 

3 Responses
 • Sabi
  Juni 17, 2017

  Odlican tekst, zaista sam uzivala 🙂 I pitanjce kako ste dosli, gdje odsjesti? Hvala 🙂

  • Nadi
   Juni 18, 2017

   Draga Sabi, hvala, drago mi je da ti se dopao tekst i Puglia! Najlakše je letjeti do Barija ili Brindisija (iz Milana postoje ryanair low cost letovi i mogu se naci po super cijeni karte), a odatle vam je neophodno rentati auto, jer Pugliu drukcije i nije bas moguce obilaziti. Mi smo spavali u Polignano a mare (preporučujem!) i Gallipoliju. Sada bih svakako odabrala Lecce za boravak jer je između jadranske i jonske strane, a prekrasan je gradić. Ukoliko se ide baš na ljetovanje onda je ok spavati i u gradićima koji su uz plaže. Smještaj smo našli preko booking.com.

   • Sabi
    Juni 18, 2017

    Super, hvala puno na informaciji 🙂

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *