re:art:concept – Porculan za ljepotu življenja

Kad sam prvi put naišla na prekrasne fotografije još divnijih porculanskih šoljica i tacni u puderasto ružičastoj boji iscrtanih delikatnim zlatnim listićima bila sam oduševljena, a moje oduševljenje i zaljubljenost je samo raslo otkrivajući dalje re:art:concept i Bojanin rad. Počela sam iznova i iznova listati njen instagram profil i svima oko sebe pokazivati divote koje Bojana radi, poželjela sam i sama pridružiti se nekoj njenoj radionici i pokušati napraviti i sama neku šoljicu ili zdjelicu, a potom sam otkrila i Bojaninu priču i poželjela sve to podijeliti s vama.

Bojana stvara posuđe sa pričom, posuđe za osobe koje imaju svoje rituale i uživaju u malim stvarima, koje stvaraju priču od svakog svog momenta, koje uživaju u dugim lijenim jutrima sa šoljicom kafe u ruci dok listaju svoj omiljeni magazin i za koje je svako druženje sa prijateljima malo slavlje koje zaslužuje divotu, a svaka večerica kući sa voljenom osobom prilika za romantično veče uz svijeće i vino. re:art:concept šoljice, zdjelice i tanjuri su za osobe koje uživaju u svojim momentima kući, koje vole ugađati sebi i stvarati ljepotu oko sebe.

Njena filozofija iza nježnih lomljivih porculanskih komada je da u divoti porculana treba uživati svakodnevno, a ne čuvati ga škrto za specijalne prilike i samo paziti da se ne razbije, jer u protivnom, u čemu je smisao imati ga. Svaka od kolekcija je tematski osmišljena i stvara prekrasnu atmosferu dok vam prenosi ono što je Bojanu inspiriralo pri radu. Tako je Almost Blue inspirirana pjesmom Chet Bakera i bojama izlaska i zalaska sunca, dok je Evergreen Adriatic Forest  inspirirana Jadranskim morem i njegovom esencijom  – mirisom borove šume koju od mora razdvaja samo tanka linija bijelih stijena i zlatnim zrakama sunca koje se magično prelijeva na najljepšoj plavoj vodi.

Za svoje krasne kolekcije Bojana koristi francuski porcelan i pigmente iz čitavog svijeta koje miješa dok ne dobije prekrasne pastelne i žive nijanse po kojima su njene kolekcije prepoznatljive. Svoje kaligrafijsko umijeće koristi za završni dodir, gdje 24K zlatom iscrtava nježne listiće, porukice i detalje. Sav Bojanin rad je ručni rad, a svaki komad prođe kroz Bojanine ruke i petnaest puta i potroši joj desetak dana rada.

re:art:concept kolekcije su savršen poklon za vjenčanje, za useljenje prijatelja u novi stan, ali i sebi za razmaziti se, za ohrabriti se, za utješiti se, za ljepotu življenja.

Dok obožavam kreativne osobe koje svojim rukama stvaraju divotu, osjećam beskrajno divljenje prema onima koji se usude napraviti hrabre i velike korake, ostaviti iza sebe sigurnost i rutinu da bi dali priliku sebi i svojim velikim snovima i iz ničega uspiju stvoriti priču za divljenje. Takva je Bojana i njena priča.

Bojanina priča sa porculanom počinje još prije petnaest godina. Zaljubila se u umjetnost izrade keramike još kao student Kineskog jezika i književnosti, kada je otkrila minimalistički ideal ljepote Dalekog Istoka, kontrast i harmoniju čvrstog i lomljivog. Godina koju je provela u Kini nije ispunila njena očekivanja, ali je iz nje ponijela vještinu kaligrafije koju sada primjenjuje dok crta zlatne motive na svojim šoljicama. Nakon povratka u Srbiju, bavila se kaže najdosadnijim poslom u maloprodajnom lancu, radila kao instruktor jezika, i u svemu tome pronalazila svoj mir u izradi keramike. 2016-te je otvoren i re:art:concept atelje i trgovina, koji se smjestio uz samu Skadarliju i gdje sada možete vidjeti i kupiti Bojanine proizvode, kao i pridružiti se radionicama.


Vjerujem da će i vas osvojiti Bojanin rad i njena priča i da ćete poželjeti i same pridružiti se nekoj Bojaninoj radionici (koje se održavaju u njihovom studiju u Beogradu – detalji OVDJE) ili istražiti cijelu njenu kolekciju i pronaći neki komad za sebe ili svoje bliske (OVDJE).

Fotografije:

Fotografije ateljea: Lumina Images
Fotografija Adriatic Forest kolekcija: Kuživancija, blog
Ostale fotografije: Prstohvat soli, blog

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *