TV serije koje gledamo ove jeseni

Sa dolaskom jeseni moja strast za švrljanjem ulicama se umiri pod dekicom, uz čaj, magazine, knjige i omiljene TV serije. Tako su mi kišni dani ili hladne noći savršena isprika za provesti na kauču skoro cijeli vikend. Ovu jesen sam spremno dočekala sa već listom novih i starih serija, onih tek najavljenih, ali i onih koje odavno čekaju da dođu na red i uhvate me dovoljno dugo u kući.

1. Westworld

Serija zbog koje se radujem ponedeljku! Westworld je HBO remake Crichtonovog filma iz 1973, a uvlači nas u svijet vještačke inteligencije i suočava nas sa već vrlo mogućim suživotom sa robotima. Radnja je smještena u zabavni park na temu Divljeg zapada, kojeg ‘naseljavaju’ roboti i u kojem bogati posjetioci mogu proživjeti svaku svoju fantaziju. Odsutnost posljedica, ali i moralnog osjećaja prema robotima, oslobođa u ljudima najčešće njihove najgore porive i pokazuje šta bi mogli biti. Naime, roboti imaju svoje uloge u tom svijetu i prolaze svoje narative, ali svaku noć im se brišu sjećanja i dan počinju bez uspomena na prethodno proživljene dane. Ali neki od robota počinju izmicati kontorli, proživljavati sjećanja ili osjećati da nešto sa njihovim svijetom ili njima nije u redu. Pitanje je da li se radi o bug-u u kodu ili se pak osnivač parka, kojeg glumi sjajni Anthony Hopkins, malo zaigrao sa svojim kreacijama.

2. Medici, Masters of Florence

Oduvijek volim historijske priče, a trenutno uživam u onoj o Medicijima, jednoj od najutjecajnijih talijanskih porodica ikad. Medici su započeli svoj društveni uspon osnivanjem Medici banke, u to vrijeme najuspješnije evropske banke i bili su porodica koja je neformalno vladala Firencom najvećim dijelom 15-stog stoljeća i poticala renesansne umjetnike i razvoj umjetnosti i arhitekture u Firenci. Posebno uživam u scenama tadašnjeg života signorije i običnog naroda u Firenci, prizorima predivnih firentinskih palača, Duoma koji je tad još bio u izgradnji, zelenim predjelima Toskane, kao i momentima snimljenim u Rimu, Sieni, Lucci…

3. Stranger Things

Serija koju još nisam počela gledati, ali je na listi, mojoj kao i mnogim listama must see serija za ovu jesen, pa možda se dopadne i vama. Sci-Fi serija smještena u izmišljenom gradu Hawkins u Indiani 1980-tih godina, počinje misterioznim nestankom dvanaestogodišnjeg Willa. Dok ga traže njegova mama Joyce (Winona Ryder) i lokalna policija, njegovi prijatelji počinju svoju potragu u kojoj im pomaže psihokinetička djevojčica.

stranger-things-title-card_opt

4. Victoria

Još jedna historijska serija, ovaj put smještena u devetnaesto stoljeće i prati priču kraljice Victorie, od njene krunidbe 1837. godine, preko njenih početaka vladavine i saradnje sa Lordom Melbourneom do udaje za princa Alberta. Prva sezona je više fokusirana na samu mladu kraljicu Victoriu i njeno snalaženje u novoj ulozi, odnos između Kraljice i princa Alberta, ali i dalje dobro dočarava društvene prilike tog vremena i uređenje samog Kraljevstva. Kraljica Victoria je vladala 63 godine i njeno vrijeme je poznato kao Viktorijansko doba, poznato kao period industrijskog, kulturnog, političkog i naučnog razvoja Ujedinjenog Kraljevstva.

cpb8j4yxeaavxvq_opt

5. Vikings

Za kraj današnje liste ostavljam jednu već stariju seriju koju sam konačno počela gledati. Vikinzi su serija inspirisana sagama Vikinga Ragnara Lothbroka, jednog od najvećih staronordijskih legendi i njegovim usponom do skandinavskog kralja. Izvrsna produkcija serije prikazuje neviđene prirodne ljepote, način života Vikinga, okrutnost sredine i društva, vjerovanja koja su upravljala društvom kao i odnose u porodici i društvu.

vikings_opt

Danas ću se zaustaviti na ovih pet, do idućeg puta :). Podijelite s nama vaše omiljene serije ove sezone!

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *