Yoga kući? Zašto ne!

Ukoliko vam se dopada i godi vam bavljenje yogom, ali ne uspijevate se organizirati za odlaske na časove, nemate vremena za kontinuirane treninge u nekom studiju, često ste na putovanjima pa bi se bavili yogom u hotelu, ili pak želite se polako vratiti yogi, youtube je odličan izvor mnogobrojnih i besplatnih video kanala uz koje možete raditi yogu kući. Ja sam ih otkrila prije nekoliko godina kad je počeo moj nomadski život po hotelima i kad mi je bilo nemoguće posvećeno ići u neki studio i baviti se yogom ili bilo čime u kontinuitetu. I iako volim raditi yogu u studiju, uz pravog instruktora, koji će voditi samu sesiju, prenositi svoju energiju, ali i paziti da položaje radim ispravno i bez štete za svoje tijelo, zavoljela sam i yogu kući jer mi daje slobodu da mogu se opustiti i raditi yogu čim uhvatim pola sata za sebe ili jednostavno dobijem želju za time.

U bespućima youtube-a pronaći ćete bezbrojne yoga kanale, iskusnih yogija, instuktora slavnih, majstora meditacije i autora knjiga o yogi, i vjerujem da je izbor onog koji će vama najviše goditi jako individualan, ovisno o tome kakav tip yoge volite, kakva ličnost instruktora vam više odgovara, koliko vremena želite posvećivati yogi. Ja ću s vama podijeliti one koje ja najčešće odaberem za svoje male yoga seanse kući, ali i sama pri tome često naiđem na neke nove zanimljive instruktore i video časove.

Yoga with Adriene

Jedan od prvih kanala na koji sam naišla i koji me privukao tadašnjim 30 day challenge-om, koji mi je baš trebao u tom momentu za povratak yogi i uvođenju neke aktivnosti u dosta fizički lijen život. Kroz 30 dana Adriene vas vodi kroz sesije različite dužine – od 20 do 45 minuta, različite sekvence i poze, pa bez obzira da ste potpuno novi u yogi ili ste već vježbali, lako ćete ju pratiti i zabaviti se kroz ovaj izazov. Adriene ima i raznoli izbor videa van samog izazova, među kojima su i oni kompleksniji za iskusnije u yogi, ali je njen kanal savršen za početnike ili ponovno vraćanje vježbanju. I sada ima aktualan izazov, kojem sam opet pristupila :). Za moj ukus Adriene je malo puno pričljiva tokom časa, ali je jako pozitivna i prenosi dobru energiju.

Yoga with Tim

Meni mnogo draži kanal za redovno vježbanje je Yoga with Tim, gdje yoga instruktor Tim Senesi vas vodi kroz total body yoga časove, fokusirajući se vinyasa flow, yogu za ravnotežu, snagu, i pripremajući raznolike mjesečne izazove. Ja najviše volim Timove vježbe na otvorenom sa fokusam na vinyasa flow nakon kojih se osjećam gipko i elastično! Timov kanal je savršen za one koji se već bave yogom i žele isprobati malo izazovnije sate.

Fightmaster Yoga

Još jedan kanal na kojem ćete naći zanimljive besplatne video časove yoge, različitih nivoa zahtjevnosti i disciplina, od onih posvećenih specifičnim zonama (za uklanjanje bola u leđima, za vrat, kukove..) do full body vinyasa flow-ova koji su meni najdraži. I Fightmaster ima yoga sesije ya jutro, za pred spavanje, za detoxikaciju, takoćete sigurno naći nešto za sebe.

Briohny Smith

Briony Smith je radila neke od najljepših yoga videa i sa njome možete vježbati kroz nekoliko različitih kanala za koje je radila. Meni su njeni video časovi najljepši, od onih koji su super za pratiti kao trening, preko onih gdje će vam detaljno pojasniti i pokazati kako pravilno raditi neke od osnovnih ili pak jako zahtjevnih poza, do videa u kojima ćete samo uživati da ju gledate.

 

Ukoliko vam nijedan od ovih kanala i instruktora baš ne leži, i željeli biste isprobati neki kanal više posvećen meditaciji, ili drukčijim yoga stilovima, samo zaguglajte dalje i sigurno ćete naći nešto za sebe.

Za kraj, Briohny za Eqinox, valjda jedan od najljepših yoga videa 🙂

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *