Zašto biste trebali piti vodu sa limunom

Popiti vodu sa limunom svako jutro vam na prvu možda i ne zvuči kao savršen način za početak dana, ali to je dobro za vas na više načina nego što mislite.
Pijenje vode sa dodatkom limunovog soka ne samo da ima mnoge zdravstvene prednosti, nego također može biti veliki poticaj za vašu kožu. Saznajte zašto biste ovom napitku trebali dati šansu.

Lemon-3

Detoksikacija

Zaboravite na preparate koji vas izgladnjuju. Jedna čaša tople limunove vode svako jutro može vam pomoći da istjerate toksine na pravi način. Limunova voda ima diuretski učinak, što pak znači da vaš urinarni trakt ima bolje šanse da ostane zdrav. Sok od pola limuna može doprinijeti enzimskim funkcijama, pomažući vašoj jetri da se nosi sa toksinima.

Poboljšava probavu

Iako je limunov sok kiseo, on zapravo može pomoći u borbi protiv žgaravice, nadutost i ostalih probavnih problema. Poboljšana funkcija jetre također će rezultirati povećanjem proizvodnje žuči i funkcionisanja probavnog trakta. Među razlozima zašto piti limunovu vodu, poboljšavanje probave je svakako jedan od najvažnijih.

Uravnotežuje pH vrijednosti

Povećana Ph vrijednost doprinosi povišenom riziku od mnogih bolesti. Limunov sok alkalizira hranu i uravnotežuje Ph vrijednost. Alkalizirajući učinak soka od limuna smanjuje i koncentraciju mokraćne kiseline, olakšava upalu i bol.

Poboljšava izgled kože

Vitamin C ljudsko tijelo ne može proizvesti samo, niti ga organizam može dugo zadržati. Zato uzimajući zdravu dozu ovog vitamina i to svako jutro je neophodno. Bogat vitaminom C i drugim antioksidansima, limunov sok vašu kožu čini ljepšom.

Jača imunološki sistem

Iako sam vitamin C igra važnu ulogu u održavanju imuniteta, limunova voda ima puno više za ponuditi. Limuni su također bogati kalijem, što je vrlo važno za krvožilni sistem, a također nudi prednosti kada su u pitanju vaši živci i mozak.

Pomaže kod mršavljenja

Alkalna dijeta je dokazano učinkovita za mršavljenje. Započinjanje dana sa čašom tople limunove vode može vam puno pomoći pri mršavljenju. Limun sadrži visok nivo pektilnih vlakna, a ova vrsta vlakana čine da se osjećate sitije.

 

No tags 0 Comments

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *