Zastrašujuće činjenice o hrani

Od kontaminanata u hrani ili opasnih prehrambenih bojila, vaši obroci mogu sadržavati nešto što nikada ne biste unijeli u svoj organizam. Neke zastrašujuće činjenice o hrani su rezultat nezaobilaznih situacija, dok drugi mogu biti fiksni za bolju regulaciju.

Zastrašujuće činjenice o hrani

Otkrijte nekoliko zastrašujućih činjenica o hrani koje morate pažljivo pročitati na naljepnicama proizvoda i umanjiti unos namirnica koje sadrže opasne sastojke.

Dlake glodavca su dio vaše hrane. FDA propisi dopuštaju dlake glodavaca u hrani ako ih nema previše. Trenutni rezultati pokazuju da se u 100 grama hrane nalazi barem jedna dlaka. Ukoliko su u malim količinama dlake glodavaca nisu opasne za ljudski organizam, tako da se smatraju „prirodnim zagađivačima“.

Šećer se nalazi u svemu. Velika količina fruktoze kukuruznog sirupa je jedan od najčešćih sastojaka u hrani, što dovodi do potrošnje od 156 kilograma šećera u godini za prosječnog Amerikanca. Prema tome pažljivo pročitajte naljepnice na proizvodima koje kupujete.

Neki sastojci završe u hrani… namjerno. Osim prirodnih onečišćenja u hrani završe neki sastojci i to namjerno, na primjer karmin. Hrana koja je crvene boje je proizvedena od lomljenog trbuha afričkog kukca. Ta ista boja se koristi i za proizvodnju karmina. Boje za hranu su loše za svakog, pa se tako pobrinite da ih izbjegavate.

Voće i povrće je manje hranjivo nego ikad. Američko ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo da je sadržaj hranjivih tvari u voću i povrću mali, jer je industriji bitnije kako povrće izgleda, nego njegova hranjiva vrijednost. U današnje vrijeme voće i povrće sadrži manje kalcija, željeza, vitamina C i riboflavina nego prije nekoliko desetljeća. Na vama je sada da razmislite da li se isplati kupovati svježe voće i povrće.

Zastrašujuće činjenice o hrani

Nije tajna da je jeftinije jesti nezdravu hranu, ali zastrašujuća činjenica je da prirodni i hranjivi obrok može uvećati trošak čak za 10 puta više za samo 2000 kalorija, za razliku od brze hrane. Još strašnije je da je cijena hrane samo 19% od ukupne cijene, a sve ostalo odlazi na troškove marketinga, pakiranje i transport.

Oznaka „bez nezdravih masnoća“ zapravo znači „sa manje nezdravih masnoća“. Oznaka „bez nezdravih masnoća“, prema propisima se može primijeniti na bilo koju hranu koja sadrži manje od 0,5 grama nezdravih masti. Kako to rade svi proizvođači, to znači da vi u svoj organizam unosite mnogo masnće, a da to ni ne znate.

Dok je pakirana hrana pod strožim propisima, restorani, uključujući i restorane brze hrane stavljaju više kalorija u hranu, nego što to priznaju. Studija iz Tufts University je pokazala da je gotovo 20% analizirane hrane imalo 100 kalorija više, nego što su to klijenti znali.

Zastrašujuće činjenice o hrani

Amonijak se koristi u preradi mesa. Tokom obrade, meso može da stvori opasne razine bakterija i USDA je dobilo rješenje da ih može „čistiti“ plinom amonijaka. Jedna od zastrašujućih činjenica je da se amonijak smatra sigurnim u preradi mesa, iako se ova hemikalija koristi u druge svrhe.

Najpopularnije prehrambene boje su povezane sa rakom. Potencijalni kancerogeni poput Crvenog #40 i Žutog #6 još uvijek se široko koriste u SAD-u unatoč drugim zastrašujućim nuspojavama. Prehrambene boje također mogu uzrokovati migrene i dovesti do hiperaktivnosti kod djece. Unatoč rizicima, tvrtke i dalje koriste ove boje u hrani koja je namijenjena za djecu.

Jedna od uistinu zastrašujućih činjenica o hrani je da se oznaka „cijela zrna“ odnosi samo na gotove verzije proizvoda. Nutrijenti se mogu skinuti tokom obrade, ali proizvođači na pakiranjima ipak navode da se u proizvodu nalaze „cijela zrna“.

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *