Želim čitati: Naše duše u noći, Kent Haruf

Knjige Kenta Harufa, američkog pisca koji je radnju svih svojih romana smjestio u mali imaginarni gradić Holt u Coloradu, sam prošle godine intenzivno zagledala i listala po milanskim knjižarama i nekako me nisu toliko privukle na kupovinu i čitanje. Sve dok nisam pročitala predivnu recenziju njegovog posljednjeg romana, “Naše duše u noći”, objavljenog nakon njegove smrti, na meni novom omiljenom blogu za recenzije knjiga Bibliovca (OVDJE).

Način na koji je prenešena priča i atmosfera knjige, opisan jedan prekrasan i neuobičajen odnos i mogućnosti kakve imamo za biti sretni u bilo kojem periodu svog života ako se pomjerimo iz onog društveno prihvatljivog, me je potpuno zainteresirao za knjigu i sad je na vrhu moje listice za čitanje. Da samo čitam tako brzo kao što se redaju želje…

Roman je smješten u izmišljeni gradić Holt, konzervativan i religiozan, gdje svatko svakoga poznaje i koji očekivali bismo da je uskogrudan i nazadan. No Holt je nastanjen uglavnom radišnim, pristojnim, čestitim i nepretencioznim ljudima. Toj kategoriji pripadaju i glavni junaci Harufova romana – sedamdesetogodišnjakinja Addie Moore i njezin vršnjak Louis Waters.  Oboje su udovci više od godinu dana, oboje imaju djecu koja žive svoje živote negdje daleko, znaju se godinama i oboje su usamljeni u svojim životima i domovima.

Jedne svibanjske večeri, Addie, odlazi u posjet Louisu, i na njegovo zaprepaštenje predlaže mu da ponekad spava s njom, bez seksa, zbog potrebe za ljudskom bliskošću – da leže jedno uz drugo u mraku i naprosto razgovaraju. Nakon što Louis na to reaguje sa zaprepaštenjem, Addie mu obrazlaže svoj prijedlog: “Mislim, oboje smo sami. Sami smo tako dugo. Godinama. Usamljena sam. Mislim da si i ti usamljen. Htjela bih da dođeš da spavamo zajedno. I razgovaramo.”

Ovo je knjiga o drugim šansama, o nekim drukčijim odnosima, o upoznavanju sebe i druge osobe, o nemarenju o tračevima i reakcijama drugih. Nakon što pročitate Bibliovcinu recenziju, sigurna sam da ćete ju i vi poželjeti pročitati!

Foto: Bibliovca

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *