Želim čitati: Tri Evine kćeri, Elif Safak

Volim romane Elif Safak, volim kako na tako lagano čitljiv način nas uvuče u priču u kojoj kroz svoje likove i njihove živote i odnose propituje pitanja identiteta, vjere, načina života. U “Tri Evine kćeri”, koje kod nas izdaje Buybook, Elif nam priča priču o Peri, Turkinji iz visokog istanbulskog društva, koja nakon pokušaja pljačke i silovanja, na svom putu na otmjenu zabavu, proživljava ponovo svoje godine studija na Oxfordu i propituje svoj životni put i odluke koje su ju dovele do te noći.

 

Jednog proljetnog poslijepodneva, vozeći se automobilom na otmjenu zabavu u vilu na obali mora, Peri, žena iz istanbulskog visokog društva, iznenada je suočena s pokušajem pljačke i silovanja. Dok se suprotstavlja napadaču, iz torbice ispada fotografija – stara polaroid fotografija – na kojoj su tri djevojke i njihov univerzitetski profesor. Relikvija iz prošlosti – i ljubavi – koju je Peri očajnički nastojala zaboraviti.Peri odlazi na večeru i pretvara se da se ništa nije dogodilo, ali više ne može odagnati svjesno potiskivana sjećanja na davno prošlo vrijeme, kad je prvi put napustila državu i otišla da studira na Oxfordu. Tada, vrlo mlada, sprijateljila se sa šarmantnom i pustolovnom Shirin, potpuno asimiliranom Irankom, i Monom, pobožnom Amerikankom egipatskog porijekla. U središtu njihovih rasprava o identitetu, feminizmu i islamu, našao se harizmatični, ali kontroverzni profesor, Azur, koji je studente na nekonvencionalan način podučavao o Bogu.

Tri djevojke zajedno čine tri Evine kćerke ili kako piše Safak – grješnicu, vjernicu i zbunjenu.

Knjigu  u Buybookovom izdanju možete naći na linku OVDJE, a knjigu na engleskom možete naći na Amazonu (OVDJE).

P.S. Instagram profil čija je ova fotkica MORATE zapratiti, najljepše fotkice i opisi knjiga (a na blogu i full recenzije) koje će vas motivirati na mnogo čitanja <3

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

What do you think?

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *